‘Europees-Turks akkoord moet ook Bulgaarse grenzen beschermen’

© AFP

Bulgarije vreest een toestroom van vluchtelingen nu de Balkanroute wordt afgesloten. Premier Boïko Borissov wil daarom dat de Bulgaars-Turkse land- en zeegrens beschermd worden in het kader van de Turks-Europese afspraken om de migratiestroom aan te pakken.

De Europese Unie en Turkije willen eind volgende week afspreken dat alle illegaal in Griekenland aankomende migranten teruggestuurd worden naar Turkije. Voor elke Turkse heropname van een Syrische vluchteling zouden de Europese landen een andere Syriër met recht op internationale bescherming vanuit Turkije willen overbrengen en hervestigen in Europa.

Bulgarije heeft nu een brief verstuurd naar Europees president Donald Tusk waarin het de EU vraag niet enkel te focussen op de zeegrens tussen Turkije en Griekenland. ‘Het is belangrijk dat alle landen in de frontlinie kunnen rekenen op Europese steun om de buitengrenzen van de Unie te beschermen’, aldus premier Borissov.

Sofia krijgt alvast de steun van een Oostenrijkse regeringsdelegatie, die zaterdag op bezoek was in Bulgarije. ‘Wat van toepassing is voor Griekenland moet ook van toepassing zijn op Bulgarije’, zei minister van Defensie Hans-Peter Doskozil.

Bulgaren vrezen verplaatsing vluchtelingenstroom

Tot dusver lieten vluchtelingen Bulgarije grotendeels links liggen. Sofia registreerde vorig jaar slechts 30.000 migranten. Eenmaal aangekomen in Griekenland trokken de meesten via Macedonië en Servië naar het noordwesten van Europa.

De Bulgaren vrezen echter dat vluchtelingen steeds vaker over hun grondgebied zullen passeren als de zogenaamde Balkanroute afgesloten wordt. De Turks-Bulgaarse grens wordt bewaakt door ongeveer 2.000 politiemannen. Over 95 van de 260 kilometer lange landgrens tussen beide landen is prikkeldraad uitgerold.

Hollande sceptisch over Turkse EU-toetreding

Behalve de hervestiging van vluchtelingen in Europa vraagt Turkije in ruil voor het heropnamebeleid ook een versnelde opheffing van de visumplicht voor Turken die naar Europa willen reizen. De Franse president François Hollande bevestigde zaterdag zijn scepsis over dat Turkse verzoek. ‘Er mag niet de minste toegeving worden gedaan op het vlak van mensenrechten en de criteria voor visaliberalisering’, zei hij na afloop van overleg met andere centrumlinkse Europese leiders.

Nu in het nieuws