Aandeel Ageas hervat in het groen

© BELGA

Beleggers reageren voorzichtig positief op de schikking die Ageas heeft bereikt in de Fortis-zaak. Het aandeel opende bijna drie procent hoger, en wist in de eerste minuten de winst vast te houden.

wle

De handel in het aandeel was maandagmorgen geschorst omwille van het akkoord dat Ageas sloot met een aantal partijen die een schadevergoeding eisten voor het Fortis-debacle. Ageas zal als juridische opvolger van Fortis 1,2 miljard euro vrijmaken voor de gedupeerde beleggers.

Vrijdag sloot het aandeel af op 36,44 euro. Bij het hervatten van de handel om 13 uur sprong het bijna 3 procent hoger tot 37,51 euro, om vervolgens door te stijgen tot 37,79 euro, en dan weer wat terug te vallen.

Analisten zijn onderling verdeeld over het akkoord. Zo tonen de analisten van KBC zich verrast over de omvang van de schikking: 1,2 miljard euro. Voor ING overheerste het positieve. Het feit dat de rechtszaken van de baan zijn weegt volgens de analisten bij die bank op tegen de kostprijs. Liever een dure schikking dan een onzekere uitkomst van een rechtszaak dus. Dat verdeelde beeld kan ervoor zorgen dat Ageas nog een erg volatiele dag tegemoet gaat.

De beursindex Bel20 noteert zo’n 0,5 procent boven de slotkoers van vrijdag, en stijgt daarmee toto 3.443 punten. Zowat alle aandelen staan hoger. De uitschieter is Delta Lloyd, dat ruim 3 procent wint.

Schikking voor aandeelhouders

Ageas - als erfgenaam van Fortis - bereikte met Deminor, Stichting FortisEffect, Stichting Investor Claims Against Fortis en De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) een voorstel voor schikking van alle burgerlijke rechtszaken over de gebeurtenissen bij het voormalige Fortis in 2007 en 2008. Ageas betaalt voor die schikking 1,2 miljard euro.

De naar schatting 1.200 Fortis-aandeelhouders die in aanmerking komen voor de schikking die erfgenaam Ageas heeft bereikt, zullen nog wat geduld moeten hebben vooraleer ze worden uitbetaald. De hele schikkingsprocedure zal wellicht anderhalf jaar in beslag nemen, aldus Filip Coremans, chief risk officer bij de verzekeraar. Advocaat Mischaël Modrikamen verwacht dat de schadevergoeding de aandeelhouders maximaal slechts 2 euro per aandeel zal opleveren.

Aangeboden door onze partners