Gedupeerde Fortis-aandeelhouders moeten nog anderhalf jaar geduld uitoefenen

Bron © BELGA

De top van Aegas op een persconferentie maandag. Foto: BELGA

De naar schatting 1.200 Fortis-aandeelhouders die in aanmerking komen voor de schikking die erfgenaam Ageas heeft bereikt, zullen nog wat geduld moeten hebben vooraleer ze worden uitbetaald. De hele schikkingsprocedure zal wellicht anderhalf jaar in beslag nemen, aldus Filip Coremans, chief risk officer bij de verzekeraar.

Lees ook: “Ex-Fortis-aandeelhouders krijgen amper twee euro per aandeel”
Lees ook: Aandeel Ageas hervat in het groen

Een juridische procedure zal worden opgestart in Amsterdam volgens de Nederlandse Wet voor Collectieve Afwikkeling Massaschade (WCAM). Ageas en de verschillende organisaties die de belangen van de aandeelhouders verdedigen, vragen de rechter om de schikking bindend te maken.

“Rush is niet nodig”

Binnen een tweetal maanden zou al wat meer duidelijkheid moeten komen over wat voor de individuele aandeelhouder uit de bus zal komen. Aandeelhouders die in aanmerking komen, moeten vandaag nog geen actie ondernemen. “Een rush is niet nodig”, aldus Coremans. Een hele communicatieprocedure is opgestart, met onder meer een speciaal opgericht callcenter en gratis telefoonlijnen.

Vandaag is nog niet duidelijk hoeveel een rechthebbende aandeelhouder zal ontvangen. Elke aandeelhouder die Fortis-aandelen in bezit had tussen 28 februari 2007 en 14 oktober 2008 komt in aanmerking. De verdeling zal gebeuren op basis van een aantal criteria, onder meer wanneer aandelen precies werden gekocht of aangehouden (er zijn drie referentieperiodes) en of het om ‘kopers’ of ‘houders’ van aandelen ging.

Ook wie aandelen van Fortis had en zich niet aansloot bij een van de procedures komt in aanmerking. Ook voor hen is apparte vergoeding voorzien, aldus Coremans. Die zal niet dezelfde zijn als wat voorzien is voor wie wel een actieve claimant is. “Dat is redelijk en logisch”, dixit Coremans, verwijzend naar de “kosten en moeite” die aandeelhouders hebben geïnvesteerd die wel in procedures stapten.

"Tot 15% van koersverlies"

De Nederlandse beleggersvereniging VEB plakt alvast een bedrag op de te verwachten compensatie voor hun leden. "Tien à vijftien procent van het absolute koersverlies", aldus directeur Paul Koster op basis van eigen schattingen.

Overigens heeft Ageas ook nog de mogelijkheid om uit het akkoord te stappen indien vijf procent van de rechthebben kiest om niet in de schikking te stappen. Wie ingaat op de schikking, geeft het recht op om andere claims te starten, en moet zich dus ook onttrekken aan burgerlijkepartijstelling in strafrechterlijke zaken, aldus de Ageas-top.
 

VOOR ABONNEES