Amerikaanse centrale bank houdt rente ongewijzigd

Bron © BELGA

Janet Yellen. Foto: AFP

De Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, heeft woensdag zoals verwacht het rentetarief ongemoeid gelaten. Het renteniveau van ‘s werelds grootste economie blijft daardoor tussen de 0,25 procent en 0,50 procent. De Fed zal in 2016 bovendien minder renteverhogingen doorvoeren dan aanvankelijk was aangekondigd.

De verwachtingen voor de renteverhogingen dit jaar zijn teruggeschroefd. De centrale bank rekende eind vorig jaar nog op vier renteverhogingen in 2016, maar wellicht zal het nu bij twee verhogingen blijven.

De financiële markten wachten nu op de toelichting van Fed-voorzitster Janet Yellen op de beslissing. Zij liet eerder weten dat een geleidelijke verhoging van de rente gepast zou zijn, maar dat de timing van rentestappen afhangt van de economische ontwikkelingen en de situatie op de financiële markten. De vooruitzichten zijn daarbij de laatste weken onzekerder geworden, mede door de sterk dalende grondstofprijzen en de onrust op de wereldwijde aandelenmarkten.

De Fed besloot in januari de rente onveranderd te laten, nadat in december voor het eerst in bijna tien jaar de rente in de Verenigde Staten was verhoogd.

AANGERADEN