CLUBNIEUWS. Valdes speelt bekerfinale, Vormer in beeld bij Oranje

Victor Valdes Foto: Belga

Victor Valdes staat zondag gewoon onder de lat bij Standard in de bekerfinale, dat maakte coach Yannick Ferrera héél duidelijk op zijn persconferentie. Bij tegenstander Club Brugge mocht middenvelder Ruud Vormer zich dan weer verheugen in de interesse van bondscoach Danny Blind. Clubnieuws, beker-editie!

Volg de bekerfinale hier zondag LIVE vanaf 16u!

Valdes speelt, Enoh misschien

“Ik geef nooit mijn opstelling prijs, maar ik denk dat ik duidelijk was.” En of. Standard-coach Yannick Ferrera deed gisteren zijn ontroerende best om Victor Valdes te vergoelijken voor de catastrofe op Mechelen. Ook zijn aanvaringen met scheidsrechter Gumienny (tijdens de rust in de gang naar de kleedkamer) en met de eigen fans (na de match). “Hij weet dat hij zo niet had moeten reageren”, aldus Ferrera. “Ik heb hem daarop aangesproken. Maar niet met een geheven vingertje. Wel in alle openheid. Ook op je 34ste kan je nog dingen leren. We hebben ook de tegengoals besproken. Ik vind dat hij onterecht kritiek kreeg.” Met andere woorden: Valdes speelt, ­Hubert zit zondag op de bank.

Misschien speelt ook Eyong Enoh. De middenvelder van Standard sukkelt met een scheurtje in de adductoren, is nog niet helemaal hersteld, maar de match op Mechelen heeft aangetoond hoe broodnodig hij is voor Standard. “Ik heb maar één stofzuiger”, aldus Ferrera. “Als Enoh niet speelt, moeten de andere middenvelders de ballen recupereren (nefast voor Trebel, nvdr.). Hij heeft twee keer een halve training meegedaan. Hij is nog niet hersteld, maar als hij me zegt dat hij kan spelen – ook met pijn en ook al is hij nadien weken out – dan stel ik hem op. Als hij zegt dat hij het 60 minuten kan volhouden, is het ook al goed voor mij. Ik acht de kans reëel dat hij zondag speelt.”

Bekerwinnaar al zeker van 2,4 miljoen euro

Vroeger werd steeds gezegd dat je op financieel vlak de bekerfinale beter kan verliezen dan ze te winnen. De recette wordt immers gedeeld én de verliezer moet geen premies betalen. Maar door het rechtstreekse ticket voor de Europa League is het nu ook financieel aantrekkelijk om de finale te winnen. De startpremie voor de Europa ­League bedraagt immers 2,4 miljoen euro. De bekerwinnaar is dus al minstens verzekerd van dat bedrag, los van inkomsten uit de recette. In de Europa League valt echter nog meer geld te verdienen. Een overwinning levert 360.000 euro op en een gelijkspel 120.000 euro.

Vormer in beeld bij Oranje

Ruud Vormer speelde voor de Nederlandse nationale ploeg U17, U20 en U21. Maar van het grote Oranje mocht de middenvelder van Club Brugge nog niet proeven. Maar hij mag nog hoop koesteren. Omdat Nederland dun zit in verdedigende middenvelders, wordt hij door bondscoach Danny Blind gescout. Net als ex-Bruggeling Ryan Donk, die bij Galatasaray in het middenveld speelt. “Die positie heeft onze aandacht. We hebben Ryan Donk vaak bekeken, Marten de Roon (Atalanta, nvdr.) en Ruud Vormer ook”, zegt Blind, die noch Vormer, noch Donk selecteerde. Feit is dat Vormer bij Club niet langer als louter verdedigende middenvelder wordt uitgespeeld zoals in Nederland.

Wesley niet in selectie

Preud’homme kon op uitzondering van Bernie Ibini (nog steeds herstellende van kuitbeenbreuk) en Denswil (scheurtje in de knie) de hele week trainen met zijn voltallige spelersgroep, Diaby inbegrepen. Hij trekt vanochtend om 10.30 uur met een selectie van 22 man op afzondering naar La Hulpe, deze namiddag wordt om 18 uur een laatste keer getraind in het Koning Boudewijnstadion. Opvallende afwezige: Wesley, de jonge Braziliaanse spits die zich een paar weken geleden nog ontpopte als concurrent van Vossen en Diaby.

Intussen test bij de beloften de ­17-jarige Austalische belofteninternational Kye Rowles, een centrale verdediger.

Door waw, gegy, kvu, fbu
AANGERADEN