John Kerry: “Duidelijke daling van geweld in Syrië”

© AP

Het door de VS en Rusland bewerkstelligde staakt-het-vuren in Syrië heeft de strijd met 85 tot 90 procent ingedamd. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry donderdag in Moskou gezegd.

jdb

“Er is een fragiele maar duidelijke daling van het geweld (...). Wij weten uiteraard allebei (de VS en Rusland) dat er nog meer moet worden gedaan om dit geweld te fnuiken”, zei Kerry die dit jaar voor de derde keer naar Moskou is gevlogen. Hij praatte met zijn Russische collega Sergej Lavrov en zou een ontmoeting hebben met president Vladimir Poetin.

Banden aanhalen

Omwille van de conflicten in Syrië en Oekraïne zijn de relaties tussen Washington en Moskou de laatste jaren afgekoeld. Maar volgens Kerry kan elk van zijn bezoeken helpen om de banden weer aan te halen.

Lavrow was het daarmee eens en zei dat de samenwerking tussen beide grootmachten positieve resultaten voor Syrië heeft. “Ik denk dat het juist is te zeggen dat maar weinig mensen dachten dat een staken van de vijandelijkheden in Syrië mogelijk was”, zei hij.

ISIS

Het op 27 februari ingegane bestand slaat niet op strijd met terreurorganisaties zoals Islamitische Staat (ISIS) en het al-Nusrafront dat een filiaal is van al-Qaida. In uitlatingen tegenover de Russische pers en na de opeising door ISIS van de aanslagen in Brussel zei Kerry dat elk land alles moet doen wat het kan om ISIS te elimineren.

Volgens de Amerikaanse ambassade in Moskou wil Kerry vrijdag naar Brussel doorreizen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten