Vakbonden willen dat Volvo in de bres springt voor toeleveranciers

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

Volvo Cars moet desnoods zelfs hebben meebetalen voor een ‘motivatiepremie’ voor de werknemers van de vijf toeleveranciers van Volvo Gent die in de toekomst geen stukken meer mogen produceren voor de fabriek. Dat vragen de vakbonden.

De prikacties bij de toeleveranciers zijn ondertussen stopgezet om het sociaal overleg alle kansen te geven, zegt gewestelijk secretaris Marc Staelens (ABVV-Metaal).

ABVV-Metaal en ACV-Metea onderhandelen met de toeleveranciers om tegen eind april een nieuwe cao (cao-90) af te sluiten, met een (fiscaal gunstige) resultaatsgebonden premie. ‘Die premie is nooit het maximumbedrag van 2.700 euro netto, maar wij willen dat graag maximaliseren in twee uitbetalingen in juni en begin januari 2017’, zegt Marc Staelens. ‘Want dat extraatje zou zeer welkom zijn in een periode met veel economische werkloosheid.’

Bijpassen

Voor toeleveranciers die het maximumbedrag niet bij hun groep kunnen losweken, roepen de vakbonden Volvo op om het verschil bij te passen. ‘De toeleveringsbedrijven hebben op een zeer waardige manier actie gevoerd’, gaat gewestelijk secretaris Staelens verder. ‘Volvo moet ook respect tonen voor werknemers die op zijn minst vijftien jaar hebben gewerkt voor hen.’

Andere sectoren

De prikacties die maandag startten, nadat duidelijk werd dat alle vijf toeleveranciers waar onzekerheid heerste, geen contract kregen voor de nieuwe XC40, zijn stopgezet. Drie van de vijf toeleveranciers zeggen werk te zoeken in andere sectoren of bij andere autoconstructeurs. Bij de vijf toeleveranciers werken samen bijna 900 mensen.

Door
AANGERADEN
Meest recent