Poetstip van de week, met Liesbeth van het Poetsbureau

Met welk product lappen we de ramen?

© *

Hoe vaak je de ramen wil lappen, hangt erg van persoonlijke voorkeur af. Wij geven het advies mee van toch een keer in de twee maanden aan de slag te gaan.

Voor het sopje kan je kiezen tussen schoonmaak- of natuurlijke producten.

SOPJE MET SCHOONMAAKMIDDELMaak een sopje met lauwwarm water en enkele druppels afwasmiddel of allesreiniger.

SOPJES MET NATUURLIJKE PRODUCTEN- Doe drie eetlepels citroensap in een plantenspuit of waterverstuiver en vul aan met water. Besproei de ramen met de oplossing en veeg ze schoon met een droog microvezeldoekje. Gebruik meer citroensap als je een emmer water gebruikt. - Ook witte azijn of schoonmaakazijn is perfect bruikbaar om ramen te lappen. Voeg een scheut (schoonmaak)azijn toe aan een emmer lauw water en poets er je ramen streeploos mee schoon.- Je kunt ook groene zeep gebruiken om de ramen te lappen. Vul een emmer met lauwwarm water en een beetje groene zeep. Vul een tweede emmer met alleen maar water. Zeep de ramen in met het zeepwater en een schone (microvezel)doek en veeg ze direct schoon met een (microvezel)doek met alleen maar water die je goed uitgewrongen hebt. Voeg eventueel wat azijn toe aan het spoelwater voor extra glans.

DOEN- Begin met de raamomlijsting of het kader van het raam. Gebruik een product dat is aangepast aan een houten, pvc of aluminium raamomlijsting.- Ga met een natte spons (of doek) van onderen naar boven over het raam. Je ramen zijn namelijk onderaan het vuilst en op die manier kan het product langer inwerken. Door in die richting te werken, vermijd je ook afdruipen.- Ga met je raamwisser in brede horizontale strepen van boven naar beneden. Veeg de raamwisser regelmatig droog zodat er geen strepen achterblijven op het glas.- Veeg het raam af met een schone, droge en niet-pluizende doek en vergeet de hoeken niet. Droog eventueel de raamomlijsting af.- Voor de ramen aan de buitenkant moet je eerst het zand verwijderen met een tuinslang of zachte borstel. Een korrel zand kan immers lelijke krassen maken. Ga verder op dezelfde manier te werk als bij binnenramen.

NIET DOEN- Gebruik nooit ammonia om je ramen te wassen, want de dampen die dan vrijkomen, zijn erg schadelijk voor je gezondheid. Ammonia is bovendien zeer belastend voor het milieu.- Lap de ramen niet als de zon erop schijnt. Dan droogt het water te snel op en krijg je strepen.

SPECIALE SPIEGELTIPEen spiegel maak je ook schoon van onderen naar boven. Doe een scheut azijn bij het water. Zo voorkom je dat de spiegels achteraf aandampen.

Ga met een natte spons of doek over de spiegel en wrijf hem dan van boven naar beneden droog met een droge doek. Vouw de doek zo dat de buitenkant droog is en wrijf dan eventueel nog een keer in cirkels tot de spiegel helemaal droog en schoon is.Je kunt ook wekelijks je spiegel met scheerschuim insmeren en hem dan schoonwrijven met een grote doek of handdoek om hem dampvrij te houden.

Je vindt nog meer tips over de ramen lappen in De Grote Schoonmaak Bijbel, een uitgave van Lannoo en Het Poetsbureau.

Nog een vraag over schoonmaken? Kijk op www.poetsbureau.be/vraag-het-aan-Liesbeth

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten