Cyprus gooit reddingsboei af

Bron © BELGA

Foto: AFP

Om middernacht wordt het financieel steunprogramma voor Cyprus definitief afgesloten. Drie jaar geleden kreeg het eiland een levenslijn van 10 miljard euro toegeworpen omdat het uit de eurozone dreigde te vallen.

’Cyprus is het jongste succesverhaal van de eurozone’, zegt Klaus Regling, de directeur van het Europese noodfonds ESM. ‘Na Ierland, Spanje en Portugal is Cyprus het vierde land dat een programma van het noodfonds succesvol weet af te sluiten, zonder dat het bijkomende financiële steun nodig heeft.’

De reddingsboei gaf Cyprus de tijd om de nodige hervormingen door te voeren.

Het positieve gevoel dat nu overheerst, staat in schril contrast met de paniek die Cyprus enkele jaren geleden veroorzaakte. Sinds zijn toetreding tot de eurozone in 2008 liet Cyprus zijn banksector fors groeien, tot 9,5 maal de omvang van zijn bbp. Zelf kreeg de overheid haar begrotingen niet meer op orde en ging haar lopende rekening diep in het rood. Bovendien bleken de banken blootgesteld aan Griekenland toen dat in de problemen kwam, waardoor ze ernstige kapitaaltekorten lieten optekenen. Toen Cyprus geen toegang tot de financiële markten meer had, vroeg het in juni 2012 financiële hulp aan.

Hervormingen

Een eerste akkoord over een steunprogramma van het ESM en het Internationaal Monetair Fonds op 16 maart 2013 zorgde in heel de eurozone voor verontwaardiging. Het geld dat nodig was om de financiële sector te saneren werd ook gezocht bij de spaarders met minder dan 100.000 euro op hun rekening, ondanks de bestaande depositogarantie. Het Cypriotische parlement schoot de deal af, waarna in de nacht van 24 op 25 maart een nieuw akkoord werd uitgewerkt.

De grootste bank van het land, Bank of Cyprus, werd geherstructureerd, de tweede bank, Laiki, werd afgewikkeld. Cruciaal bleek het principe van de bail-in, waarbij aandeelhouders en schuldeisers (en eventueel grote spaarders) een deel van kostprijs van de herstructurering moeten dragen. Dat principe is intussen verworven in het Europees recht, zodat bij bankreddingen en -faillissementen de belastingbetaler ontzien kan worden.

Uiteindelijk blijkt Cyprus zich sneller dan verwacht te hebben hersteld. Het heeft alles samen maar 7,3 miljard euro nodig gehad van de 10 miljard die drie jaar geleden ter beschikking werd gesteld.

Door
AANGERADEN