Air France-stewardessen mogen vlucht naar Iran weigeren

Bron © BELGA

een stewardess van Air France (archiefbeeld) Foto: Air France

Air France zal stewardessen en vrouwelijke piloten vervangen die weigeren een hoofddoek te dragen voor de vluchten tussen Parijs en Teheran. Dat heeft de luchtvaartmaatschappij bekendgemaakt na overleg met de vakbonden.

Air France vliegt vanaf 17 april opnieuw op de Iraanse hoofdstad Teheran, nadat die verbinding in 2008 door het handelsembargo geschrapt werd. Een interne nota van de directie aan het personeel zorgde daarbij echter voor ophef. In de mededeling werd aan alle vrouwelijke personeelsleden gevraagd een broek aan te doen en een ruime vest, en de haren te bedekken met een hoofddoek bij het uitstappen in Teheran.

‘Het is niet Air France dat hierover beslist’, verdedigde Gilles Gateau, directeur personeelszaken bij de maatschappij, zich tegenover Air France. ‘Het cabinepersoneel moet zich houden aan de wetgeving van het land waarin het zich bevindt.’ Bovendien is de regelgeving niet nieuw: ook voordat Air France stopte met vliegen op Teheran, bestond de verplichting al.

Toch vroeg de vakbond een uitzonderingsmaatregel voor personeelsleden die geen zin hadden om aan de richtlijnen te voldoen. Personeel van luchtvaartmaatschappijen kan namelijk niet kiezen op welke bestemmingen het vliegt. Zo’n uitzonderingsmaatregel werd bij Air France eerder al ingevoerd voor de vluchten naar Ebola-landen.

‘We hebben gehoor gegeven aan de oproep van bepaalde vrouwelijke personeelsleden en aan hun gevoeligheden’, aldus Gateau, die bevestigde dat vrouwelijke stewardessen en piloten vanaf nu ‘deze missies kunnen weigeren, zonder gevolgen voor hun planning, hun verloning of hun personeelsdossier’.

Door
AANGERADEN