Nokia schrapt na overname Alcatel-Lucent 166 banen

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

Antwerpen / Herentals / Mechelen -

Nokia schrapt na overname Alcatel-Lucent zowat 166 banen in Antwerpen, Herentals en Mechelen, zo is vernomen uit vakbondskringen.

Voor Guy Vertommen van vakbond BBTK bjj Alcatel-Lucent is het geen verrassing. “Als twee bedrijven samensmelten, zijn er overlappende functies. Vooral ondersteunende diensten zoals de financiële afdeling worden getroffen. Maar tegelijk is op de ondernemingsraad gezegd dat men blijvend zal investeren en dat er aanwervingen komen voor ondermeer onderzoek en ontwikkeling.”

Er is volgens de vakbonden nochtans geen sprake van een collectief ontslag in Antwerpen. “Voor Antwerpen spreken we over 126 banen gespreid over drie jaar. Dit jaar sneuvelen 41 jobs, volgend jaar 66 en nog eens 19 in 2018”, zegt Vertommen.

Van acties is voorlopig geen sprake. “We gaan wel begeleidende maatregelen vragen voor wie moet vertrekken.”

Anders is de situaties bij Nokia in Herentals en Mechelen waar gespreid over drie jaar 40 mensen moeten vertrekken. "Dat is wel veertig procent van het personeel", verduidelijkt Peggy Schuermans van LBC-NVK in Herentals. Hier geldt wel de wet Renault. We vrezen dat dit de doodsteek is", klinkt het. 

Overname

Vorig jaar kondigde Nokia wereldwijd de overname aan van Alcatel-Lucent. Begin dit jaar nam de Finse netwerkuitruster Nokia de laatste horde voor de overname van zijn Frans-Amerikaanse concurrent Alcatel-Lucent. De mededingingsautoriteiten hadden vorig jaar al het licht op groen gezet voor de deal van 15,6 miljard euro. De overname werd in april vorig jaar aangekondigd. De combinatie van Nokia en Alcatel-Lucent zou op basis van omzet de grootste uitruster van mobiele netwerken ter wereld creëren.

Herstructurering

Begin 2012 voerde Alcatel ook al een herstructurering door. Toen had de directie het voornemen om 185 jobs te schrappen. Door de onderhandelingen met de vakbonden waren er toen slechts 27 naakte ontslagen.

In oktober 2012 lekte op een Franse ondernemingsraad het nieuws uit dat de directie van Alcatel-Lucent nog eens 290 mensen wilde ontslaan. Dat aantal werd op een bijzondere ondernemingsraad in Antwerpen teruggebracht tot 280.

Op zijn toppunt had het voormalige Bell Telephone meer dan 15.000 werknemers. Eind 1999 waren het er nog 4536.

Alcatel-Lucent is een wereldspeler op het vlak van telecominfrastructuur. Bondig gesteld verkoopt het bedrijf de apparatuur die telecombedrijven, zoals Belgacom en Telenet, gebruiken om hun netwerk op te bouwen en telecomdiensten aan te bieden. Maar het gaat slecht met het Frans-Amerikaanse bedrijf.

Sinds het Franse Alcatel in 2006 met het Amerikaanse Lucent fuseerde, oogt de toekomst somber. De fusie werd een flop, de concurrentie van Europese concurrent Ericsson is hard, maar dat was niet alles: toen kwamen ook de Chinezen opzetten, in het bijzonder Huawei, dat met prijzen kwam waar de Europese spelers maar moeilijk mee konden concurreren.

Door wve, lbo, tg
AANGERADEN
Meest recent