Nieuwe Myanmarese regering wil alle politieke gevangenen vrijlaten

Bron © BELGA

Aung San Suu Kyi Foto: EPA

De nieuwe regering van Myanmar rond de vroegere oppositieleidster Aung San Suu Kyi heeft de vrijlating van alle politieke gevangenen voor de komende dagen aangekondigd. Ze moeten vrijkomen nog voor maandag het nieuwe jaar van de Myanmarese kalender begint. Zo verluidde donderdag in een door Suu Kyi medeonderschreven verklaring.

Volgens de gevangenisorganisatie “Assistance Association for Political Prisoners (Burma)” zijn er in Myanmar 90 politieke gevangenen. Maar luidens een rapport van de mensenrechtenorganisatie Amnesty International werden sinds het begin van de protesten in 2014 over heel het land vele studenten, activisten en journalisten opgesloten.

De Nationale Liga voor Democratie (NLD), de partij van Suu Kyi die tijdens de militaire dictatuur jarenlang onder huisarrest stond, won bij de parlementsverkiezingen in november de absolute meerderheid. Volgens de door het leger gedicteerde grondwet mocht ze echter geen president worden, omdat haar zonen een buitenlands paspoort hebben. Die functie ging vorige week naar haar vertrouweling, de econoom Htin Kyaw (69). Speciaal voor Suu Kyi werd de post van staatsadviseur gecreëerd. Ze zal als een eerste minister sectoroverschrijdend werken. Bovendien blijft ze minister van Buitenlandse Zaken en hoofd van het presidentschap.

Laad meer berichten...