De Gucht: “Ik ben tegen dit soort referenda”

Bron © BELGA

Gewezen Europees commissaris Karel De Gucht is niet verrast door het Nederlandse neen in het referendum over het handelsverdrag met Oekraïne. De Gucht wijst de Nederlandse regering en de Nederlandse premier Mark Rutte met de vinger. Die stellen zich al jaren eurosceptisch op onder druk van Geert Wilders. Dat heeft De Gucht donderdag gezegd in Terzake.

De Nederlanders hebben in een referendum het Europese handelsverdrag met Oekraïne verworpen. Ruim 60 procent van de noorderburen die hun stem hebben uitgebracht, heeft neen gezegd. De Gucht had de Nederlandse verwerping verwacht. Ook al heeft de Open Vld’er grote vragen bij het referendum. “Ik ben tegenstander van het soort referenda waarbij een kleine minderheid zijn wil kan opdringen”, aldus De Gucht.

Dat het neen-kamp het gehaald heeft, heeft volgens De Gucht te maken met de houding van de Nederlandse regering. “Die stelt zich al jaren eurosceptisch op als reactie op Wilders. Men praat constant slecht over Europa, alsof er daar niks goeds gebeurt. Als je natuurlijk constant je bevolking daarvan probeert te overtuigen, is het ook maar normaal dat die bevolking daar op termijn ook van overtuigd geraakt.”

Volgens De Gucht moeten de lidstaten zich “beginnen te realiseren dat als ze niet bereid zijn de Europese Unie te verdedigen de burgers hun interesse en steun voor Europa intrekken”. Daarom roept hij de politici op tot meer verantwoordelijkheidszin. “Politici moeten hun verantwoordelijkheid nemen, anders moeten ze maar iets anders gaan doen zoals commentator of journalist worden”, dixit De Gucht. België neemt volgens De Gucht zijn verantwoordelijkheid wel, maar andere landen doen dat “niet of onvoldoende”.

AANGERADEN
Meest recent