Belgen verdienen geld aan hun woonlening

© Peter Hilz

Betaald worden om geld te lenen voor je woning. Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar voor sommige klanten van BNP Paribas en ING is het geen droom, maar de realiteit. De rente op hun woonlening is immers onder de nul gezakt en dus krijgen ze geld van de bank.

mab

Wie voor 2012 een hypothecaire lening met variabele rente heeft afgesloten bij BNP Paribas Fortis of ING heeft heel veel geluk. Door een daling van de rente is ook de rentevoet van hun woonlening onder nul gezakt. Met andere woorden: de banken moeten hun klanten betalen in plaats van rente te incasseren. Dat schrijft de krant De Tijd.

Bij een lening met vaste rentevoet betaal je een vast tarief gedurende de looptijd van je lening. Maar bij een variabele rentevoet kan het rentetarief elk moment veranderen, afhankelijk van de omstandigheden op kapitaalmarkten. De rente staat nu zo laag, dat voor sommige klanten de rentevoet onder de nul is gezakt.

De Europese centrale bank (ECB) verlaagde haar depositorente immers onder nul en koopt zelf ook massaal obligaties om de marktrente omlaag te duwen.

Waakzaam zijn

Het gaat wel maar om een beperkt aantal klanten. Bij BNP Paribas Fortis gaat het om “enkele tientallen klanten” en ook ING spreekt van een “zeer beperkt aantal contracten”. Andere banken hebben geen klanten met een negatieve rentevoet.

Maar ontleners moeten waakzaam zijn, waarschuwt John Romain van adviesbureau Immotheker in De Tijd. “De consument moet op zijn rechten staan”. Want enkele banken zouden de negatieve rentes moeten toepassen, maar doen dat niet. De wetgeving is immers niet helemaal duidelijk en het hangt af van welk contract je hebt getekend met de bank. Als dat contract geen negatieve rente toelaat, dan mag je het sowieso vergeten om geld te verdienen aan je lening.

Wie nu nog een woonlening afsluit en hoopt daar geld mee te verdienen, is eraan voor de moeite. De banken hebben intussen de contracten zo aangepast dat negatieve rentevoeten uitgesloten zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten