Bruce Springsteen annuleert concert uit protest tegen anti-transgenderwet

© AFP

De Amerikaanse rocklegende Bruce Springsteen heeft een concert geannuleerd in de Amerikaanse staat North Carolina uit protest tegen een wet die transgenders discrimineert. Dat legt hij zelf uit in een tekstje op Facebook.

rdc

De nieuwe wet in North Carolina, die onder meer de invoering van unisextoiletten voorkomt, zorgde de afgelopen weken voor een storm aan kritiek van beroemdheden, bedrijven en organisaties. Zo kwam ook betalingsdienst Paypal kwam al terug op zijn plan om een nieuw operationeel centrum te openen in Charlotte.

‘Zoals jullie, mijn fans, wel weten, zou ik in Greensboro, North Carolina, spelen deze zondag. We weten echter ook dat North Carolina net de HB2 heeft doorgevoerd, die door de media ook de “bathroom law” wordt genoemd, waarin wordt opgelegd welke toiletten transgenders mogen gebruiken’, aldus Springsteen. ‘Even belangrijk is het dat de wet de rechten van LGBT-burgers aanvalt om mensen aan te klagen wanneer hun mensenrechten worden geschonden in hun werkomgeving. Geen enkele andere groep mensen in North Carolina krijgt het zo hard te verduren.’

The Boss noemde de nieuwe wet ‘een poging van mensen die niet tegen de vooruitgang kunnen die ons land heeft gemaakt rond de erkenning van de rechten van al onze burgers, om die vooruitgang weer om te keren. Momenteel zijn er veel groepen, bedrijven en individuen in North Carolina die zich verzetten tegen deze negatieve ontwikkelingen. Dit alles in beschouwing genomen, is de tijd aangekomen voor mij en mijn band om onze solidariteit te tonen voor deze vrijheidsstrijders.’ Springsteen voegt nog toe dat ‘sommige zaken belangrijker zijn dan een rockconcert, en dit gevecht tegen vooroordelen en onverdraagzaamheid is er één van’.

Springsteen riep zijn fans dan ook op om luid mee te protesteren tegen de wet.

LEES OOK