Gerecht stelt Joëlle Milquet in verdenking van belangenvermenging

Foto: blg

Joëlle Milquet (CDH) heeft haar ontslag gegeven als minister van Onderwijs in de Franse Gemeenschapsregering. Milquet werd vorige week in verdenking gesteld van belangenvermenging in het onderzoek naar 'fictieve jobs' op haar kabinet. Milquet schreeuwde op een persconferentie opnieuw haar onschuld uit.

In februari 2014 schreef het tijdschrift Le Vif dat er vragen rezen bij een reeks nieuwe kabinetsmedewerkers van de minister. Die medewerkers, van voornamelijk allochtone origine, zouden mogelijk in dienst genomen zijn om de campagne van de CDH-frontvrouw in Brussel te voeren voor de verkiezingen van 25 mei 2014. Milquet was toen nog minister van Buitenlandse Zaken en kandidaat op de Brusselse CDH-lijst.

Volgens Le Vif kregen de nieuwe medewerkers als opdracht om zoveel mogelijk evenementen te vinden of te organiseren waarop de uittredende minister van Binnenlandse Zaken mogelijk potentiële kiezers uit Brusselse gemeenten zoals Anderlecht, Sint-Joost-ten-Node, Sint-Jans-Molenbeek of Brussel Hoofdstad zou kunnen ontmoeten.

Maar politici mogen kabinetsmedewerkers niet inschakelen voor hun verkiezingscampagne. Dat is bij wet zo geregeld. Omdat kabinetsmedewerkers worden betaald met overheidsgeld, is het niet toegelaten hen voor andere taken dan beleidswerk in te zetten.

Huiszoekingen

Binnen het onderzoek naar die zogenaamde fictieve jobs hield het parket in juni 2015 al een huiszoeking op het kabinet van Milquet en bij enkele medewerkers thuis. Ook in februari werd de minister daarover ondervraagd. Milquet bleef telkens haar onschuld uitschreeuwen. 

Anja Bijnens, woordvoerder van het parket-generaal van Brussel, bevestigt dat de minister officieel in verdenking is gesteld van belangenvermenging. "Meer informatie kunnen we daarover niet geven omdat het onderzoek nog lopende is".

Na die in verdenkingsstelling kondigde Milquet maandag haar ontslag aan. "Het is tijd om publiekelijk te verdwijnen. Ik overhandig mijn ambt aan de partij", zei Milquet op een persconferentie, terwijl ze de beschuldigingen nog steeds bleef ontkennen. 

"Geen inbreuk"

"Ik heb mezelf niets te verwijten en heb geen enkele inbreuk gepleegd", aldus Milquet. "Het gaat om een niet-gefundeerde aanklacht. Ik zal het bewijzen. De wet staat deze aanwervingen toe. Het gaat absoluut niet om fictieve jobs. Vijf van de acht medewerkers zijn me ook gevolgd naar mijn huidige job."

Door
AANGERADEN