Parket onderzoekt verdacht overlijden van eenjarig jongetje

“Twee dagen na zijn vaccinaties was ons zoontje dood”

Het parket van Ieper onderzoekt het verdachte overlijden van de eenjarige M. uit het West-Vlaamse Westrozebeke. Een maand na zijn dood is er nog steeds geen uitsluitsel over de doodsoorzaak. De ­ouders vermoeden dat het jongetje stierf als gevolg van de vaccinaties die hij twee ­dagen eerder kreeg. “Twee ­inentingen met zeven vaccins. Niet ieder kind kan zo’n ­cocktail aan”, zegt de papa.

gsd, sdi, thv, mkm

Het was mama F. die ontdekte dat het jongetje niet meer bewoog. “Ik wilde hem fruitpap geven. Maar hij lag stil in zijn bedje en zag blauw.” De vader belde meteen de hulpdiensten. Het kind werd nog drie kwartier gereanimeerd, maar in het ziekenhuis in Roeselare konden de artsen niets anders dan zijn dood vaststellen.

Een spoedarts omschreef de dood van M. dezelfde dag nog als een verdacht overlijden. Politie en parket werden daarom meteen ingelicht. Een huiszoeking bij de jonge ouders volgde en er werd een ­autopsie op het lichaam van het kind uitgevoerd. “Wiegendood, luidde het verdict aanvankelijk”, zegt L., de oma van het kindje. “Maar via een spoedarts kreeg ik later te horen dat M. niet stierf aan wiegendood, maar aan een zware griepinfectie met koortsstuipen.”

Twee dagen voor zijn dood is de kleine M. ’s avonds nog op consultatie geweest bij Kind en Gezin, waar hij twee inentingen kreeg. De ouders en grootmoeder leven nu al een maand met het vermoeden dat de spuitjes de doodsoorzaak zijn. “We stellen ons erg veel vragen bij de manier waarop die vaccinaties werden toegediend. In amper vijf minuten tijd werden twee spuiten met in totaal zeven vaccins gegeven. Zo’n cocktail is heel veel. Niet ieder kind kan zoiets aan. De ochtend na de spuitjes had M. ineens koorts. De dag daarna leek het te verbeteren, maar ’s middags is hij overleden.”

Het Ieperse parket zegt begrip te hebben voor het standpunt van de ouders. Het verhaal van de vaccinaties wordt ook onderzocht. Maar, zegt parketwoordvoerder Johan Lescrauwaet, op dit moment kan geen enkele piste worden uitgesloten.

Nu in het nieuws