Franse ‘nachtvergaderingen’ slaan over naar Gent

Gent - Meer dan honderd mensen zijn donderdagavond samengekomen onder de stadshal voor de eerste nuit debout in Gent. Een initiatief dat overgewaaid komt uit Frankrijk, waar de avonden uitgegroeid zijn tot evenementen met honderden aanwezigen.

Het fenomeen van de protestbeweging nuit debout – het nieuwe Mei 68, volgens sommigen – komt overgewaaid uit Frankrijk. Inwoners van steden komen er al enkele weken ’s nachts samen om te discussiëren over politiek en thema’s als vluchtelingen of onderwijs.

In Gent kreeg het initiatief de naam Nachtjeopstaand. “We willen verontwaardiging omzetten in constructieve initiatieven”, klinkt het. Met een kleine geluidsinstallatie en een 'podium' van twee bierbakken werden aan het begin van de avond teksten voorgelezen.

Rond 19.30 uur waren er ongeveer vijftig mensen opgedaagd. Later dikte de opkomst aan tot meer dan honderd mensen. De ambitie is om er een wekelijkse afspraak van te maken, zo bleek donderdag

Op Facebook neemt de organisatie "het stuitende gebrek aan visie en transparantie, aan respect voor mens en milieu en aan empathie" op de korrel. "Het tast onze samenlevingen aan. Steeds duidelijker blijkt: de beroepspolitiek kan en zal geen antwoorden bieden voor de uitdagingen van vandaag en morgen."

"Genoeg! Wij burgers beseffen dat we het heft beter in eigen handen nemen, want de tijd is rijp voor verandering."

Door Bert Staes
AANGERADEN