Turkije wil samenwerken met Iran in strijd tegen terreur

Bron © Reuters

Foto: EPA

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt dat zijn land moet samenwerken met buurland Iran om het hoofd te bieden aan de terreur die de regio bedreigt. Hij deed die mededeling zaterdag in de Turkse hoofdstad Ankara, aan de zijde van Iraans president Rohani.

Ankara en Teheran hebben verschillende meningen over de oorlog in Syrië, maar de twee landen willen wel graag de economische banden met elkaar versterken. In januari werden de internationale sancties tegen Iran opgeheven.

In een gezamenlijke persconferentie met de Iraanse president Hassan Rohani zei Erdogan dat het in het belang van beider landen was om ‘hun meningsverschillen tot een minimum te herleiden’.

‘We moeten samenwerken om het hoofd te bieden aan terrorisme, sektarisme en de bijhorende humanitaire crises die onze regio opschudden’, zei Erdogan in Ankara.

Iran is al lange tijd een belangrijke strategische bondgenoot van de Syrische president Assad. Turkije is op zijn beurt dan weer hevig gekant tegen het Syrische regime en geeft ondersteuning aan tegenstanders en rebellen.

Op economisch vlak zijn de twee buren betere maatjes. De Turken importeren immers grote hoeveelheden gas van Iran. De twee landen willen de handel tussen de twee landen in de komende jaren verdrievoudigen.

Door
AANGERADEN
Meest recent