Vanhengel: “Bourgeois liegt, Brussel geeft net het goede voorbeeld”

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Brussel -

Brussels minister van Financiën en Begroting Guy Vanhengel (Open Vld) is niet te spreken over de kritiek dat Brussel “het minder goed heeft gedaan” op begrotingsvlak. “Als alle entiteiten dezelfde houding zouden aannemen als Brussel, en begrotingen in evenwicht indienen én correcte rekeningen realiseren, dan zouden we al verder staan”, zegt hij maandag in een persbericht.

Vanhengel reageert op de kritiek van Vlaams minister-president Geert Bourgeois. Die is kritisch voor het jongste rapport van de Hoge Raad van Financiën die van Vlaanderen een bijkomende begrotingsinspanning van 1,3 miljard euro vraagt. “De HRF bestraft wie het goed doet en zegt: Vlaanderen heeft het beter gedaan en moet nog meer inspanningen leveren en Brussel en Wallonië hebben het minder goed gedaan en mogen nog wat minder inspanningen leveren”, klonk het zondag.

“Ronduit fout”, noemt Vanhengel de “beweringen” van Bourgeois. “Het is net het omgekeerde. Als alle entiteiten dezelfde houding zouden aannemen als Brussel, en begrotingen in evenwicht indienen én correcte rekeningen realiseren, dan zouden we al verder staan.”

Overschot

Maandagochtend kwam het Overlegcomité kort samen om van gedachten te wisselen over het begrotingstraject van de volledige Belgische overheid. Federaal minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) liet achteraf weten dat het het uitgangspunt blijft om het evenwicht in 2018 te bereiken. Vanhengel en Brussels minister-president Rudi Vervoort (MR) hadden er toen al fijntjes op gewezen dat hun budget al jaren in evenwicht is.

In zijn mededeling legt Vanhengel verder uit: “Het Brussels Gewest is al sinds 2013 structureel in evenwicht, met een licht overschot. De directe schuld vermindert. Bovendien heeft het Brussels Gewest al een inspanning geleverd ten gunste van Entiteit II en van de federale overheid. In 2012 is beslist om 2 jaar versneld naar evenwicht te gaan, dus in 2014 in de plaats van 2016.” Het is de bedoeling om dit evenwicht ook in de toekomst te behouden, aldus nog Vanhengel.

AANGERADEN