Aanslagen overleefd, dag later aan kortfilm over radicalisme begonnen

Maksuti was onder meer te zien in Dossier K. Hij neemt waarschijnlijk ook in zijn eigen film een rol op zich. Foto: Junior Verbeeke

Blankenberge -

Vildan Maksuti (26) was in de vertrekhal van Zaventem toen de bommen afgingen. Geëmotioneerd en getraumatiseerd besloot de Blankenbergse acteur en moslim om een kortfilm te maken over radicalisering bij moslims. Op die manier hoopt hij in scholen in het Brusselse moslimjongeren op het juiste pad te houden. “Winst is niet belangrijk, correcte educatie rond extremisme wel”, zegt Maksuti.

De dag na de aanslagen wist Vildan Maksuti (26) uit Blankenberge het al. Op 22 maart arriveerde de acteur in de vertrekhal van Brussels Airport om in te checken voor zijn vlucht naar New York. En toen gingen de bommen af. ’s Anderendaags besliste de Macedonische Belg om een film te maken over extremisme.

Gewond raakte hij niet, getraumatiseerd was de jonge acteur wel. In een rush van pure emotie schreef Maksuti, zelf een moslim, de dag na de aanslagen het scenario voor zijn kortfilm. Die draait om de strijd tussen gewone en geradicaliseerde moslims. Met de kortfilm wil hij vooral educatief uitpakken in scholen in het Brusselse en duidelijk maken dat radicale ideeën nooit de oplossing zijn.

“Om winst gaat het mij niet, ik doe het vooral om mijn steentje te kunnen bijdragen in de strijd tegen radicalisering”, zegt de acteur. “Toen ik de dag na de aanslagen alsnog via Amsterdam naar New York ben kunnen vertrekken, ben ik gewoon beginnen te schrijven. Uit frustratie, emotie, noem maar op. Ondertussen sta ik honderd procent achter het idee en het verhaal.”

Door JUNIOR VERBEEKE
AANGERADEN