Op meldonium betrapte waterpoloërs niet geschorst

Bron © BELGA

De internationale zwemfederatie FINA heeft de voorlopige schorsing opgeheven van de Russische waterpolospelers Alexei Bugaychuk en Roman Shepelev, die op het gebruik van meldonium betrapt waren. De FINA nam die beslissing op basis van een advies van het Wereldantidopingagentschap WADA vanwege de minimale aanwezigheid van meldonium in de stalen.

Meldonium staat nog maar sinds begin dit jaar op de lijst van verboden producten van het WADA, met een berg aan positieve dopingtesten tot gevolg. Op 13 april stond de teller al op 172. Vooral in Oost-Europa en Rusland werden heel wat gevallen genoteerd. Onder meer tennisvedette Maria Sharapova en topzwemster Yulia Efimova liepen tegen de lamp.

In een richtlijn stelt het WADA dat sporters die voor 1 maart positief testten en waarbij de overschreden waarde niet meer dan 1 microgram bedraagt, vrijuit kunnen gaan. Dat komt omdat er (vooralsnog) onvoldoende wetenschappelijke zekerheid bestaat omtrent de vraag hoelang het duurt alvorens meldonium door het lichaam volledig wordt afgebroken. Daardoor is er een mogelijkheid dat sporters die geen meldonium hebben gebruikt sinds 1 januari toch positief hebben getest.

    AANGERADEN