Brusselse handelaars verliezen tot veertig procent van omzet

Bron © BELGA

De gemeenteraad in Brussel stond grotendeels in het teken van de voetgangerszone en de gevolgen voor de Brusselse handelaars en inwoners. Bij aanvang van de gemeenteraad verzamelden een tweehonderdtal misnoegde Brusselaars. Voorlopig is er nog geen sprake van dat de voetgangerszone nog zal worden verkleind.

Voor aanvang van de gemeenteraad waren zo’n tweehonderd misnoegde Brusselse handelaars opgedaagd. Zij beweren dat niet alleen het huidige terreurklimaat, maar ook de voetgangerszone die vorige zomer werd ingevoerd, een sterk negatief effect heeft op hun omzet.

Op de gemeenteraad zelf kwamen oppositieleden Bianca Debaets (CD&V), Bart Dhondt (Groen), Marie Nagy (Ecolo), Joelle Milquet (CD&V) en verschillende andere politici allemaal uitgebreid aan het woord.

Hoewel ze de achteruitgang van de Brusselse economie niet enkel aan de voetgangerszone willen toeschrijven, zijn ze het er allemaal over eens dat het beleid wel gefaald heeft in zijn aanpak.

Verschillende vragen voor burgemeester Yvan Mayeur (PS) en minister van Mobiliteit Els Ampe (Open VLD) kwamen steeds terug: Wanneer volgt er een echt overleg met de handelaars en inwoners? Hoe zal het communicatiebeleid verlopen in de komende maanden? Welke maatregelen zullen nu al worden genomen? Bij die laatste vraag werd er uitdrukkelijk voorgesteld om de terrassen- en uithangbordentaks af te schaffen.

Ondersteuning met acties en communicatie

‘Het heeft geen zin om het te ontkennen of het te minimaliseren, talrijke handelszaken van het stadscentrum schatten een omzetverlies van veertig procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar’, zegt Marion Lemesre, schepen van Economische zaken (MR).

‘De hoteliers halen dezelfde verliezen aan en met de restaurants is het nauwelijks beter gesteld: min dertig tot min veertig procent. Confectiewinkels stellen verliezen vast van om en bij de twintig procent in het stadscentrum.’

Tegelijkertijd gaf ze mee dat de voorgenoemde taksen niet afgeschaft worden, maar dat de stad Brussel de voorkeur geeft aan een ondersteuning in termen van acties en communicatie.

Door
AANGERADEN