Nyrstar hoopt op snelle verkoop van zinkmijnen

© Nyrstar

Zinkspecialist Nyrstar praat met ‘een aantal partijen’ over de verkoop van zijn mijnen. Het bedrijf hoopt tegen eind juni een akkoord te hebben over de verkoop van minstens een deel van de mijnbouwdivisie, zo zegt het woensdag bij de publicatie van de eerstekwartaalresultaten.

svg

‘Het verkoopproces van het mijnbouwsegment is gevorderd en bevindt het zich nu in zijn tweede fase, met een aantal partijen die een gedetailleerd boekenonderzoek uitvoeren, waaronder bezoeken ter plaatse’, klinkt het in een persbericht van Nyrstar. Dat verwacht ‘dat het de komende maanden de verkoop van heel of een deel van het mijnbouwsegment zal kunnen aankondigen’.

Nyrstar nam de voorbije maanden al maatregelen om de impact van het segment op zijn resultaten te verminderen. Zo werd een reeks mijnen stilgelegd of in onderhoud geplaatst. Daardoor daalde het cashverbruik van de mijnen tot 60 miljoen euro in het eerste kwartaal, tegen 170 miljoen euro in het derde kwartaal van vorig jaar.

Zinkprijs

Nyrstar boekte in de eerste drie maanden van dit jaar een omzet van 645 miljoen euro, 18 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De ebitda (winst voor intresten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen) halveerde bijna tot 37 miljoen euro. Dat heeft volgens het bedrijf vooral te maken met de zinkprijs, die gemiddeld bijna een vijfde lager lag dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. Wisselkoersschommelingen en kostenverminderingen konden die prijsdaling gedeeltelijk compenseren.

‘Nyrstar blijft goed geplaatst om voordeel te halen uit de voorziene versterking van de fundamenten van de zinkmarkt’, stelt topman Bill Scotting.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten