Annemie Turtelboom neemt ontslag uit Vlaamse regering wegens Turteltaks

© VRT

De Turteltaks, dat is de grootste reden waarom Vlaams viceminister-president Annemie Turtelboom (Open Vld) haar ontslag geeft als minister van de Vlaamse regering. “Dat dossier was dusdanig gepersonaliseerd dat ik in het belang van de partij de fakkel doorgeef”, verklaarde Turtelboom vrijdagnamiddag tijdens een persconferentie op haar kabinet. Haar partij Open Vld moet nu een opvolger aanduiden, aan de redactie van De Standaard werd al bevestigd dat Bart Tommelein haar opvolgt.

wver, rdc

“Er worden geen vragen beantwoord.” Zo opende een woordvoerder de persconferentie over het ontslag van minister Turtelboom. De minister gaf haar persconferentie voor een opvallende achtergrond, een werk van de Franse kunstenaar Ben Vautier - Ben - , met als opschrift “C’est le courage qui compte” (“het is de moed die telt”).

Annemie Turtelboom was duidelijk: “Ik heb vandaag besloten om mijn mandaat als vice-minister-president van de Vlaamse Regering terug te geven aan de partij. Bij mijn aantreden in de Vlaamse regering, heb ik een enorme schuldenberg aangetroffen, veroorzaakt door de groenestroomcertificaten. Hoewel noch ik, noch mijn partij aan de grond van deze schuldenberg lagen, is het dossier de laatste maanden dusdanig gepersonaliseerd, dat ik in het belang van de partij besloten heb de fakkel door te geven.”

Biomassacentrale

Binnenkort moet er in het dossier van de Turteltaks een beslissing genomen worden over een biomassacentrale in Gent, die mogelijk subsidies zou krijgen. Die beslissing zal mee de hoogte van de taks bepalen. Naar verluidt zou er een negatief advies zijn over die centrale, waardoor die subsidies tegengehouden zouden kunnen worden, wat Turtelboom zou willen. Maar niet iedereen zou het daar mee eens zijn. Turtelboom wil die beslissing overlaten aan haar opvolger “in de hoop dat de redelijkheid in het dossier terugkeert”. Zelf gaat ze terug naar het parlement.

Moeilijke dossiers

“Ik heb veel moeilijke dossiers op mijn bord gekregen en ik heb in al die dossiers altijd een zaak voor ogen gehouden, dat ik de problemen aanpak zodat de volgende generaties het beter hebben.”

“Ik heb mijn beslissing meegedeeld aan de minister-president en bedank mijn partijgenoten. Loslaten is niet het einde van de wereld, het is vooral het begin van iets nieuws”, besloot Turtelboom.

Turtelboom was het zwaargewicht van de liberalen in de Vlaamse regering. Naast ‘vice’ had ze de portefeuilles van Financiën, Begroting en Energie in handen. De voorbije maanden kwam Turtelboom geregeld onder vuur met de energieheffing die door de oppositie al snel werd omgedoopt tot Turteltaks . Voor het merendeel van de gezinnen komt de bijdrage op de stroomfactuur neer op honderd euro extra per jaar.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Fouten uit het verleden”

Ook binnen de regering en in haar eigen partij kreeg Annemie Turtelboom, naar wie de taks genoemd werd, heel wat kritiek. De minister verdedigde zich dit weekend nog in een interview met de krant De Zondag: haar beslissing is enkel een gevolg van de fouten uit het verleden. Bovendien zei Turtelboom dat ze de kritiek wel kon relativeren.

Dit weekend kon Turtelboom de kritiek bijzonder goed relativeren, nadat ze zowel in de politiek als in haar privéleven moeilijke tijden kende. “Ik heb een tweeling verloren na 24 weken zwangerschap. Dat doet je relativeren. Als je thuiskomt, en je ziet je kinderen, dan denk je niet aan die kritiek”, zei de minister openhartig. Waarna ze besluit met: “Ik fouten gemaakt? Ik heb fouten opgelost.”

Het is nog niet officieel bekendgemaakt wie Turtelboom zal vervangen binnen de Vlaamse regering, maar aan de redactie van De Standaard verkondigden bronnen bij Open VLD dat Bart Tommelein haar opvolgt.

Ontslag kost Frank Wilrycx zijn Kamerzitje

Open Vld-Kamerlid Frank Wilrycx verdwijnt uit de Kamer. Hij behaalde zijn zitje in 2014 als opvolger van Antwerps lijsttrekker Annemie Turtelboom, toen die Vlaams minister werd. Na haar ontslag heeft zij beslist haar parlementair mandaat op te nemen.

“Spijtig, want ik deed het graag”, reageert Wilrycx. “Maar het is natuurlijk nog veel spijtiger voor Annemie.” Wilrycx is sinds 2001 burgemeester van Merksplas. Ook in de vorige legislatuur zat hij al in de Kamer, ook toen als opvolger van Turtelboom.

Aangeboden door onze partners