Wat is de Turteltaks?

© Klier

Op 1 maart werd in Vlaanderen de ‘Bijdrage Energiefonds’ verhoogd. Of met andere woorden: de Turteltaks werd van kracht. Wat veranderde er precies?

wver

De Turteltaks dient voornamelijk om de afbouw van de schulden voor groenestroomcertificaten te financieren. Het tarief van de jaarlijkse heffing wordt bepaald op basis van het jaarverbruik van elektriciteit.

Voor het merendeel van de gezinnen komt de bijdrage op de stroomfactuur neer op honderd euro extra per jaar. Maar voor grote verbruikers, bijvoorbeeld huishoudens die een elektrische warmwaterboiler of een accumulatieverwarming hebben, kan die taks een pak hoger liggen.

Naargelang van de verbruiksschijf moet 130, 290 of zelfs 770 euro per jaar worden betaald. Het bedrag van honderd euro geldt enkel voor wie minder dan 5.000 kilowattuur per jaar verbruikt. Wie tussen 5.000 en 10.000 kilowattuur verbruikt, betaalt 130 euro op jaarbasis en wie meer verbruikt betaalt meer dan 290 euro. Zo’n 11.500 gezinnen zullen 770 euro betalen.

Hogere voorschotfactuur

Beschermde klanten, die hebben meer geluk. Zij krijgen een korting. Deze klanten betalen slechts 25 euro.

De nieuwe bijdrage is te betalen bij de jaarlijkse elektriciteitsafrekening. Om een te grote schok te vermijden, hebben leveranciers de bijdrage verdeeld over de voorschotfacturen, zo luidt het bij Febeg, de federatie van de Belgische Elektriciteits- en Gasbedrijven.

Aangeboden door onze partners