Tommelein volgt Turtelboom op: "Ik zal mij nog niet uitspreken over energiedossier"

Bart Tommelein volgt Annemie Turtelboom op als Vlaams minister van Begroting, Financiën en Energie. Dat werd net bevestigd op een persconferentie van Open VLD. Tommelein zei dat hij met spijt afscheid neemt van zijn federale bevoegdheden, maar dat hij zich 100 procent zal inzetten in zijn nieuwe functie. Voorlopig wenst zich evenwel niet uit te spreken over de dossiers van Turtelboom. Europarlementslid Philippe De Backer zal Tommelein vervangen in de federale regering.

tg, km, wver

Het partijbestuur van Open VLD kwam vrijdagnamiddag op vraag van voorzitster Gwendolyn Rutten samen om de opvolger van Turtelboom aan te duiden. Na wat gefluister bij politieke bronnen stelde Open VLD vrijdagmiddag de nieuwe Vlaamse minister van Energie voor: Bart Tommelein.

Opvolger met ervaring

"Annemie heeft eerder vandaag aangegeven dat met name het energiedossier steeds minder over de inhoud ging en steeds meer gepersonaliseerd werd. In de wetenschap dat er binnenkort ook een beslissing genomen moet worden in het dossier over biomassacentrales, nam zij vandaag de beslissing om de ratio en de redelijkheid te doen terugkeren."

"Voor haar opvolger heb ik gekozen voor de ervaring. Als Vlaams viceminister-president draag ik Bart Tommelein voor. Een man met tonnen ervaring, niet alleen op Vlaams niveau maar ook op de inhoud van de departementen. Het energiedossier leerde hij de voorbije jaren in zijn bevoegdheid staatssecretaris van de Noordzee al kennen. En voor hij de stap naar de politiek zette, had hij een loopbaan in de financiële sector. Dus financiën en energie zijn alvast bevoegdheden die hem zeer vertrouwd zijn", sprak voorzitter Gwendolyn Rutten.

Federale bevoegdheden gaan naar europarlementslid Philippe De Backer

Bart Tommelein (1962) is momenteel staatssecretaris voor Sociale Fraude, Privacy en de Noordzee in de federale regering Michel I, maar zal zijn bevoegdheden overdragen aan europarlementslid Philippe De Backer. Ook Tommelein liet zich in het verleden uit over het energievraagstuk. “Er gaan steeds meer stemmen op om ook na 2025 door te gaan met kernenergie, maar dat zal zonder Open VLD zijn”, zei de zelfverklaarde “groene van de blauwen” Bart Tommelein eerder in Het Nieuwsblad.

Op de persconferentie nam hij voor het eerst het woord als minister van Energie. "Eerst en vooral wil ik mijn appreciatie uitdrukken voor Annemie, als een goeie collega en een bekwame politica. Ik wens haar dan ook alle succes toe bij alles wat ze onderneemt. (...) Het is niet de eerste keer dat ik onverwacht moet omschakelen naar een nieuwe opdracht. En ik besef dat dit deze keer een grote uitdaging is. Maar ik zal me 100 procent inzetten in mijn nieuwe functie. Zoals ik dat altijd doe. Verder kan ik de voorzitter alleen maar bijtreden: we gaan nu zo snel mogelijk aan de slag. Er ligt nog heel wat werk op de plank en daar gaan we zo snel mogelijk mee starten", klonk het.

Enkele aanwezige journalisten wilden meteen zijn visie op de Turteltaks weten, maar daar ging Tommelein niet op in. "Ik zal mij niet uitspreken over het energiedossier, je moet van mij geen onbezonnen uitspraken verwachten. Ik zal dat dossier bestuderen en beslissingen nemen in de komende periode", klonk het.

© BELGA

Bankdirecteur

Van lokaal mandataris in Oostende tot voorzitter van de parlementaire onderzoekscommissie ‘scheiding der machten’ in het Fortisdossier en staatssecretaris voor Bestrijding van sociale fraude, Privacy en Noordzee, Tommelein heeft het allemaal op zijn palmares staan. Zijn grote droom, ooit minister worden, bleef door omstandigheden uit.

Tommelein was een tijdlang bankdirecteur om in 2000 op het kabinet van toenmalig minister-president Patrick Dewael te belanden. Bij de verkiezingen van 2009 haalde hij een monsterscore in West-Vlaanderen en werd parlementair. In 2011 cumuleerde hij nog twaalf mandaten, waarvan zes bezoldigde.

Fractieleider

In 2013 werd hij fractieleider van Open-VLD in het Vlaams Parlement, een jaar later werd hij staatssecretaris voor Bestrijding van sociale fraude, Privacy en Noordzee, toegevoegd aan de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block. In die functie nam hij het onder meer op tegen Facebook omdat het de Belgische privacywet niet altijd naleefde.

Vorig jaar kwam Tommelein in het nieuws omdat hij leed aan de weinig bekende ziekte van Bell. Daar door kon hij de linkerkant van zijn gezicht nog amper bewegen omdat de aandoening zijn spieren verlamde. Gelukkig is dat intussen opgelost.

© Photo News

Debuut voor Philippe De Backer

Europarlementslid Philippe De Backer zal Tommelein opvolgen in de federale regering als staatssecretaris voor bestrijding van de sociale fraude, privacy en Noordzee. Met zijn aantreden treedt hij voor het eerst op de voorgrond in eigen land. De Backer zette zijn eerste stappen in de politiek immers in Europa.De 37-jarige De Backer, gehuwd en vader van een dochter, groeide op in Kapellen en studeerde biotechnologie aan de Universiteit Gent. Tijdens die studentenjaren vond hij aansluiting bij het Liberaal Vlaams Studentenverbond. In 2008 legde de Antwerpenaar de laatste hand aan zijn doctoraatsthesis en nadien ging hij aan de slag bij een durfkapitaalfonds in Luxemburg.De Backer bleef al die tijd politiek actief op lokaal vlak en bij Jong VLD, waar hij het in 2008 tot voorzitter schopte. Zijn eerste politieke mandaat kwam er in 2011, toen hij Dirk Sterckx opvolgde als Europarlementslid. De politieke debutant nam er de transportdossiers van zijn provinciegenoot over en volgde ook de budgettaire en financiële hervormingen die in volle eurocrisis door het parlement werden gejaagd.Na de Europese verkiezingen van 2014 belandde De Backer opnieuw in het Europees Parlement, ditmaal als opvolger van Karel De Gucht. Economie, industrie, onderzoek en innovatie bleven zijn stokpaardjes, maar het ontslag van Annemie Turtelboom als Vlaams viceminister-president en de overgang van staatssecretaris Bart Tommelein naar de Vlaamse regering maken nu een abrupt einde aan zijn Europese werkzaamheden.

De Backer zelf wordt opgevolgd door Lieve Wierinck - voorzitter van Open VLD Vrouwen. Ze is gewezen kamerlid en al vele jaren actief in de liberale familie.

Ontslag Turtelboom

Annemie Turtelboom nam eerder op de dag ontslag uit de Vlaamse regering. Ze deed dat naar eigen zeggen omdat het debat rond de energieheffing, bekend als de Turteltaks, te gepersonaliseerd is en er binnenkort in dat dossier een nieuwe belangrijke beslissing moet worden genomen, met name over een biomassacentrale in Gent.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten