Annemie Turtelboom: 'de harde tante van Vlaanderen'

© WAS

Jarenlang werd Annemie Turtelboom (49) gezien als sterke vrouw binnen Open VLD en kreeg ze de ene topfunctie na de andere. Toch wisselde ze successen af met dieptepunten, en kwam ze meermaals in het oog van de storm terecht. Als mens werd Turtelboom, met haar wilde haren en zwarte kleren, als hartelijk getypeerd. Maar als politica was ze geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Di Rupo gaf haar zelfs de bijnaam ‘de harde tante van Vlaanderen’.

tg

Annemie Turtelboom werd geboren op 22 november 1967 in Ninove. De moeder van twee kinderen is regentes en economiste van opleiding en zette haar eerste stappen in de politiek bij de christendemocraten, waar ze voorzitter was van de Christen Democratische Studenten.

Binnen de CVP vormde ze begin 2000, samen met Johan Van Hecke en Karel Pinxten, de Nieuwe Christen-Democraten (NCD). Daarmee wilden ze een minder conservatieve koers varen.

Lees ook: "Heb in het belang van mijn partij besloten de fakkel door te geven"

Guy Verhofstadt

Als de toenmalige VLD onder impuls van Guy Verhofstadt haar verruimingsbeweging inzet, stapt Turtelboom over naar de liberale partij van Karel De Gucht waar ze de nieuwe Annmie Neyts moet worden.

Voor de liberalen is ze vier jaar federaal parlementslid, van 2003 tot 2007. Ze specialiseert zich in Sociale Zaken, Werk en Pensioenen. Dan al is duidelijk dat ze een ministerpost ambieert en dat is haar ook beloofd.

Staatssecretaris

In juni 2007, de VLD is dan Open VLD geworden, loopt ze een grote teleurstelling op. Ze wordt niet herverkozen. Toch wordt ze een jaar later staatssecretaris van Migratie en Asielbeleid in de regering Leterme I. “De harde tante van Vlaanderen”, noemt PS-voorzitter Elio Di Rupo haar omdat ze een streng migratiebeleid voert.

Als Leterme het al snel voor bekeken houdt en de regering ‘gedepaneerd’ wordt door Herman Van Rompuy, behoudt Turtelboom haar bevoegdheden. Als Van Rompuy de fakkel opnieuw doorgeeft aan Leterme promoveert Turtelboom in de regering Leterme II tot minister van Binnenlandse Zaken. Partijgenoot Guido De Padt moet plaatsruimen voor de eerste vrouwelijke minister op die post.

Daarna, in de regering Di Rupo, krijgt ze Justitie onder haar hoede, een nieuwe topfunctie en opnieuw een primeur. Na de eerste vrouwelijke minister op Binnenlandse Zaken wordt de ze eerste niet-juriste op Justitie.

Familienamen

Als niet-juriste botst ze al eens op kritiek uit magistraten- en advocatenhoek, maar niettemin mag ze onder meer de voltooiing van het hertekende gerechtelijke landschap op haar conto schrijven. Ander spraakmakend dossier onder haar hoede was dat rond de familienamen. Na veel politiek getouwtrek, aangewakkerd door de nakende samenvallende verkiezingen, weet ze de keuzevrijheid voor ouders gevoelig uit te breiden.

Antwerpen

Intussen droomt ze meer en meer van de burgemeestersjerp in Antwerpen. Door van Puurs naar Antwerpen te verhuizen kan ze zich in 2012 in de strijd De Wever-Janssens mengen en hoopt ze als spreekwoordelijke derde hond met het been te kunnen gaan lopen. Maar in de uitslag komt ze niet tot aan hun enkels. Met 4.565 voorkeurstemmen wordt ze wel verkozen tot gemeenteraadslid en fractieleider in de Antwerpse gemeenteraad. Voor burgemeester worden is duidelijk te hoog gegrepen.

In 2014 stapt ze over naar de Vlaamse regering en wordt minister van Financiën, Begroting en Energie onder minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Daar bedenkt ze een taks die voor altijd haar naam zal dragen, maar die haar ook bergen kritiek bezorgt.

Turteltaks

Door die Turteltaks zal elk gezin tot 2020 een energietaks moeten betalen om zo de schulden af te lossen die gecreëerd werden door de overvloedige toekenning van subsidies voor groene energie door de vorige minister. De heffing (100 euro) komt meermaals onder vuur te liggen, maar wordt uiteindelijk toch goedgekeurd.

Gisteren kondigde Turtelboom haar ontslag aan als minister. Ze deed dat met op de achtergrond een affiche met daarop het citaat ‘c’est le courage qui compte.

Eerstdaags moet een beslissing worden genomen in het moeilijke dossier rond de biomassacentrale in Langerlo (Genk). Die beslissing is van belang inzake de hoogte van de energieheffing die haar naam kreeg, de zogenoemde Turteltaks. Het dossier is volgens Turtelboom “dusdanig gepersonaliseerd”, dat het volgens de liberale politica noodzakelijk was om de fakkel door te geven. “In het belang van de partij.”

Wie haar opvolgt als Vlaams minister is nog niet duidelijk.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten