Voetgangerszone opnieuw onder vuur in Brussels parlement

Bron © belga

Foto: Photo News

De Brusselse ministers van Economie en Mobiliteit, Didier Gosuin (DéFI) en Pascal Smet (SP.A), hebben tijdens het vragenuurtje in het parlement bijzonder scherp uitgehaald naar de stad Brussel, die het gewest nooit heeft geconsulteerd over de voetgangerszone in het centrum van de hoofdstad.

De Brusselse regering is voorstander van een voetgangerszone, benadrukte Didier Gosuin, Maar het gewest is nooit geraadpleegd over het opzetten van een voetgangerszone of over een gezamenlijke strategie op het vlak van economie en mobiliteit, betreurde hij. Hij hekelde de kakofonie in de communicatie rond de voetgangerszone binnen de meerderheid in de stad.

De stad had reeds in oktober een alarmsignaal gekregen met de studie van het gewestelijk agentschap Atrium, waaruit negatieve effecten voor de handelaars bleek. Gosuin wees er ook op dat de stad de conventie voor samenwerking rond economie en mobiliteit na zes maanden nog steeds niet heeft getekend. Hij somde ook alle steunmaatregelen op die de Brusselse regering intussen heeft genomen.

‘Brussel gooit eigen ruiten in’

Pascal Smet vulde aan dat hij op vraag van de stad met de MIVB naar oplossingen zoekt voor de problemen rond de voetgangerszone, zoals de tijdelijke terminal voor het Brussels Parlement - die ook voor irritatie bij parlementsvoorzitter Picqué zorgt.

De stad heeft volgens Smet ook niet goed gecommuniceerd over waar de parkings liggen. En wanneer het gewest dat dan maar in haar plaats deed via de ‘parkingkaart’ met alle ondergrondse parkings, veranderde de stad na twee dagen de situatie, klonk het bitter. Een grote campagne over de toegankelijkheid van het centrum heeft volgens hem dan ook enkel zin als de toestand gestabiliseerd is.

‘Dat de stad Brussel haar eigen ruiten ingooit, is haar zaak. Dat ze hiermee het gewest schade berokkent, is heel erg. Maar dat ze hiermee de handelaars in het hart van hun commerciële activiteit raakt, is gewoon onbetamelijk’, vond Paul Delva.

Door svg
AANGERADEN
Meest recent