Taxshift wakkert inflatie aan

Alcoholische dranken werden door een accijnsverhoging fors duurder Foto: AP

Dat de inflatie in ons land bij de hoogste van Europa is, komt voor een groot deel door de taxshift. Die heeft er immers voor gezorgd dat sommige bewerkte levensmiddelen duidelijk in prijs zijn gestegen.

Dat meldt het prijzenobservatorium, een onderdeel van de federale overheidsdienst economie. De inflatie bedroeg de eerste drie maanden van dit jaar in ons land gemiddeld 1,5 procent, tegenover 1,3 procent een kwartaal eerder. Ter vergelijking: in onze buurlanden was dat gemiddeld 0,1 procent.

‘Deze lichte inflatiestijging wordt verklaard door de stijgende prijzen voor bewerkte levensmiddelen en, in mindere mate, voor niet-energetische industriële goederen. Bij constante indirecte belastingen zou de inflatie dit kwartaal lager uitgekomen zijn, op 0,9 procent’, verklaart Peter Van Herreweghe, adviseur-generaal bij het Prijzenobservatorium.

Energie en accijnzen

Ook de elektriciteitsprijs is door de taxshift duidelijk gestegen, merkt het prijzenobservatorium. Dat heeft te maken met de verhoging van de btw op elektriciteit van 6 naar 21 procent. Daardoor ging de prijs voor elektriciteit in ons land wel omhoog, terwijl aardgas en olieproducten wel in prijs zakten.

Ook de sterke stijging van de accijnzen op alcoholische dranken had een duidelijk merkbaar gevolg. Die werden in het eerste kwartaal gemiddeld 10,2 procent duurder. Ook sommige suikerhoudende frisdranken werden duurder. Door die ingrepen werden de ‘bewerkte levensmiddelen’ gemiddeld 3,8 procent duurder. Zonder de ingrepen in de belastingen zou dat slechts 2,8 procent geweest zijn.

Door
AANGERADEN