BNP Paribas boekt meer winst

Bron © BELGA

Foto: AFP

De Franse bank BNP Paribas, moeder van het Belgische BNP Paribas Fortis, is de eerste grote Europese speler die in het eerste kwartaal haar winst zag stijgen, met 10,1 procent tot 1,8 miljard euro.

Het positieve resultaat was te danken aan lagere provisies voor slechte kredieten én aan eenmalige elementen. BNP Paribas scoort beter dan zijn concurrenten Deutsche Bank, het Spaanse BBVA of het Briste Barclays. Analisten hadden een winst van 1,3 miljard euro verwacht.

Het netto bankproduct, het geheel aan inkomsten, kwam voor BNP Paribas uit op 10,8 miljard euro of 2 pct minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De thuismarkten, met onder meer België, Frankrijk en Italië, hielden ondanks het renteklimaat goed stand. De inkomsten daalden er slechts met 0,7 pct. Bij het zakenbankieren (CIB) daarentegen was er een daling met 18,9 pct.

Ook de provisies voor slechte leningen gingen fors (-27 pct) naar beneden, door de verbetering van de situatie in Italië en bij het consumentenkrediet.

De winststijging is goed nieuws voor de Belgische overheid. Momenteel heeft ons land nog steeds 10,3 procent van het bedrijf in handen, of zo’n 128 miljoen aandelen. Vorige jaar leverde dat zo’n 300 miljoen euro dividend uit.

Door
AANGERADEN
Meest recent