Actiris vreest voor meer werklozen na aanslagen

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

Brussel -

Arbeidsbemiddelingsdienst Actiris verwacht dat de Brusselse werkloosheid in de komende maanden zal stijgen als gevolg van de aanslagen in Brussel en Zaventem van 22 maart. Vorige maand daalden de werkloosheidscijfers in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest nog, maar “we vrezen dat dit in de komende weken en maanden zal veranderen”, aldus woordvoerder Marc Njeim van Actiris.

De vrees van Actiris heeft onder meer te maken met de Brusselse horeca, die het moeilijk zou hebben na de aanslagen. Uit cijfers van handelsinformatiekantoor Graydon bleek maandag nog dat het aantal faillissementen in de Brusselse horeca licht (+0,5 procent) gestegen is in de eerste vier maanden van dit jaar in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Vorige maand tekende Actiris in Brussel nog dalende werkloosheidscijfers op. Eind april telde het Brussels Gewest 98.521 niet-werkende werkzoekenden, of 5.362 minder dan een jaar eerder. Dat betekent een daling met 5,2 procent op jaarbasis.

De algemene werkloosheidsgraad in het Brussels gewest bedroeg eind april 18 procent, tegenover 18,9 procent een jaar eerder.

Ook de Brusselse jeugdwerkloosheid (-25 jaar) daalde tot 26 procent tot 10.602 werklozen, of een daling met 8,3 procent op jaarbasis.

Voorlopig hebben de aanslagen dus nog geen impact op de Brusselse werkloosheid, “maar het duurt altijd enkele maanden vooraleer we het effect van dergelijke gebeurtenissen zien in de cijfers”, aldus Njeim.

Door gjs
AANGERADEN