ACW wil (een beetje) meebetalen aan Arco

“Deze regering heeft een oplossing beloofd. En wij willen daar een bijdrage aan leveren.” Dat zegt Patrick Develtere, voorzitter van beweging.net – het voormalige ACW – aan de vooravond van Rerum Novarum.

Daarmee reageert de christelijke arbeidersbeweging voor het eerst op de vraag van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Die eiste de afgelopen maanden duidelijkheid van beweging.net over een eventuele bijdrage aan een regeling voor de 800.000 gedupeerde Arco-coöperanten. “Arco is een vrij complex dossier, maar daarin kan natuurlijk ook niet voorbijgegaan worden aan de verantwoordelijkheden uit het verleden”, waarschuwde Van Overtveldt.

Arco was de investeringspoot van het ACW en ging mee ten onder met Dexia-bank.

Beweging.net toont zich nu bereid, om samen met Belfius en de staat, mee bij te dragen aan een oplossing voor de coöperanten. Om welk bedrag het precies zal gaan, is nog niet duidelijk. Maar Develtere waarschuwt meteen voor te grote verwachtingen. “Of daarvoor nog wel ruimte is na onze besparingen? Dat is een terechte opmerking. Maar ik ga daar voor de rest niet op ingaan”, zegt hij in een interview met onze krant.

Develtere komt ook terug op de uitspraak van CD&V-vicepremier Kris Peeters dat we “boven onze stand leven” en roept de regering op om bij de nieuwe besparingsoefening eindelijk de grote vermogens aan te pakken.

Door Simon Andries
AANGERADEN
Meest recent