Nieuw incident bewijst dat Perrigo en Marc Coucke op voet van oorlog leven

De Amerikaanse farmagigant Perrigo heeft de aandeelhouders en obligatiehouders gevraagd om Marc Coucke en zijn rechterarm Barbara De Saedeleer geen kwijting te verlenen voor hun bestuursdaden in 2015. Dat betekent dat Coucke verantwoordelijk blijft voor eventuele bestuursfouten die hij maakte in dat jaar, en de problemen die daar kunnen op volgen. "Hoogst opmerkelijk, het toont aan de buitenwereld dat je over de straat aan het rollen bent", oordeelt een expert in De Tijd.

kidr

Het is duidelijk: farmagigant Perrigo wil via een achterpoortje Marc Coucke persoonlijk aansprakelijk kunnen blijven stellen voor eventuele problemen bij Omega Pharma. Daarom werd via de raden van bestuur van Omega Pharma en de holding Omega Pharma Invest gevraagd om de oprichter geen kwijting te verlenen voor zijn bestuursdaden. "Gewoonlijk probeert een raad van bestuur tegenover de aandeelhouders een coherent standpunt in te nemen. Maar deze demarche toont aan dat Perrigo de mogelijkheid wil vrijwaren om de twee betrokken bestuurders aansprakelijk te stellen voor individuele bestuursfouten", oordeelt een expert deugelijk bestuur in De Tijd.

Bijzonder opmerkelijk, niet alleen omdat dat niet zo vaak voorkomt, maar ook omdat de andere twee vertegenwoordigers in het bestuur van Omega -onder wie de nieuwe Perrigo-CEO John Hendrickson en bestuurder Jan Boone- wel een kwijting zullen krijgen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten