TAS spreekt zich op 9 mei uit over zaak-Platini

© AFP

Het Internationaal Sporttribunaal (TAS) zal op maandag 9 mei een uitspraak doen in de zaak rond Michel Platini. Dat kondigde het TAS vrijdag aan. De Fransman vocht bij het arbitragehof zijn schorsing van zes jaar aan die de FIFA hem oplegde.

Platini kreeg de schorsing voor een dubieuze betaling van 1,8 miljoen euro die hij in 2011 ontving van toenmalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter, die eveneens geschorst werd. Platini en Blatter kregen in eerste instantie allebei acht jaar schorsing, maar die straf werd door de FIFA in beroep met twee jaar verminderd.

Begin maart kondigde de drievoudige Gouden Bal zijn beroep voor het TAS aan. Door de schorsing kan de Franse oud-voetballer zijn mandaat als UEFA-voorzitter (voorlopig) niet uitoefenen.

Op een buitengewoon Uitvoerend Comité, dat op 18 mei gehouden wordt, zal de UEFA zich buigen over de beslissing die het TAS neemt in het dossier van Platini.

Als het TAS de schorsing van Platini handhaaft, kan er in principe snel een verkiezing (zonder voorafgaande campagne van drie maanden) gehouden worden om diens opvolger aan te duiden. In dat geval is het niet ondenkbaar dat er voor aanvang van het EK in Frankrijk (10 juni-10 juli) een nieuwe preses is. Sommige UEFA-leden zouden echter pleiten voor een echte verkiezingscampagne, na afloop van het EK.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten