Platini blijft geschorst en stapt op bij de UEFA

© AFP

UEFA-voorzitter Michel Platini blijft geschorst, dat beslist het internationaal sporttribunaal TAS. Zijn schorsing van zes jaar wordt wel teruggebracht naar vier jaar, maar hij stapt toch op als voorzitter. Platini kreeg de schorsing voor een dubieuze betaling van 1,8 miljoen euro die hij ontving van toenmalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter.

shbo

De ethische commissie van de FIFA schorste Platini op 21 december voor acht jaar, die straf werd in beroep al eens naar zes jaar teruggebracht. De Fransman kon zich daar nog steeds niet in vinden en stapte naar het TAS waar hij nu opnieuw twee jaar strafvermindering krijgt. Ook zijn boete die eerst 72.000 euro bedroeg, wordt verminderd naar 54.000 euro.

Geen deelname aan nieuwe verkiezingen

Door de schorsing kan de drievoudige Gouden Bal zijn job als UEFA-voorzitter sinds december niet uitoefenen. Ondanks zijn schorsing had Platini nog invloed binnen de UEFA, maar ook dat lijkt nu verleden tijd, want hij stapt op als UEFA-voorzitter. Door de schorsing kan hij immers niet deelnemen aan de voorzittersverkiezingen van de UEFA in 2019 en lijkt zijn rol helemaal uitgespeeld. Hij koesterde ook de hoop om Blatter op te volgen als FIFA-voorzitter, maar dat zal dus ook niet meer lukken. Gianni Infantino nam ondertussen de plaats van Blatter al in.

UEFA “neemt akte” van beslissingen

In Bazel zal er op 18 mei een buitengewoon Uitvoerend Comité zich buigen over de beslissing van het TAS over Platini. Platini heeft het in een communiqué over een “grote onrechtvaardigheid” en zegt nog verdere gerechtelijke stappen te zullen ondernemen bij de Zwitserse rechtbanken. De UEFA liet op zijn website weten “akte te nemen” van de beslissing van het TAS en het besluit van Platini om af te treden als UEFA-voorzitter. Verder verwijzen ze naar het buitengewoon Uitvoerend Comité. “Daar worden de volgende stappen besproken, zoals het vastleggen van een verkiezingscongres.” In de tussentijd wordt er geen UEFA-voorzitter ad-interim aangeduid.

Blatter zal ook op dat comité aan bod komen. De Zwitser trad op als getuige in Lausanne eind vorige maand. Hij kreeg na zijn schorsing van acht jaar ook al eens twee jaar strafvermindering. Op het buitengewoon uitvoerend Comité in Bazel van 18 mei zal ook zijn zaak behandeld worden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten