Taxshift moedigt meer bedrijven aan eerste werknemer aan te nemen

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Het aantal bedrijven dat een eerste werknemer aangeworven heeft, is op een jaar tijd met 24 procent gestegen in het eerste kwartaal. Dat zou te danken zijn aan de taxshift.

Dat meldt Acerta maandag op basis van eigen cijfers. Ook de verdere daling van de economische werkloosheid lijkt voor het HR-dienstenbedrijf een gunstig gevolg van de taxshift.

Sinds 1 januari krijgt een werkgever die in de periode 2016-2020 een eerste werknemer aanwerft, een volledige vrijstelling van de basisbijdragen voor de sociale zekerheid. ‘Het is duidelijk dat de maatregel die de regering genomen heeft om ondernemingen aan te zetten tot de aanwerving van een eerste werknemer, haar effect heeft’, aldus Acerta.

Voorts stelt Acerta in het eerste kwartaal een verdere daling vast van de werkloosheid omwille van economische redenen. Zowel het aantal dagen als het aantal betrokken werknemers daalde.

De daling zette zet zich ook in april door, zo blijkt uit voorlopige cijfers. Maar de impact van de aanslagen van 22 maart op de tijdelijke werkloosheid is in deze cijfers nog niet zichtbaar. Deze effecten zullen pas vanaf april doorsijpelen.

De cijfers zijn gebaseerd op de loongegevens van meer dan 40.000 werkgevers.

Door
AANGERADEN