Griekenland en kredietverleners dicht bij akkoord

© AP

Griekenland en zijn kredietverleners staan dicht bij een akkoord over de vrijmaking van vers geld voor het euroland. Dat bleek maandag na afloop van een vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone.

Griekenland en zijn kredietverleners bereikten vorige zomer een overeenkomst over een derde reddingspakket van 86 miljard euro. Het euroland ontving echter al maanden geen geld meer omdat de onderhandelingen met de kredietverleners over een reeks gevraagde hervormingen en besparingen maar bleven aanslepen. Een akkoord is nodig voor de vrijmaking van zowat 5,5 miljard euro nieuwe noodkredieten.

Volgens vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zal een akkoord “in de komende dagen” afgerond worden. Dat akkoord zal volgens hem ook een mechanisme omvatten met bijkomende besparingsmaatregelen die automatisch in werking treden wanneer Athene dreigt af te wijken van het afgesproken begrotingstraject tegen 2018. “Een verzekering ingeval de pessimisten gelijk krijgen”, zo omschreef Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem het.

Met name het IMF vreest dat de afgesproken besparingen en ingrepen in het pensioen- en belastingstelsel niet zullen volstaan om tegen 2018 een primair saldo van 3,5 procent te halen. Maar het mechanisme stuitte op grote moeilijkheden bij de Griekse regering, die grondwettelijke problemen aankaartte. Experts moeten nu een formule uitdokteren die beide partijen tevreden stemt. Volgens Dijsselbloem kunnen de bezwaren van Athene daarbij weggewerkt worden. “We volgen de Griekse benadering.”

Schuldverlichting

De experts moeten de komende dagen ook pistes voor een mogelijke schuldverlichting voor Griekenland voorbereiden. Het land torst een schuldenberg van 180 procent van het bbp en Dijsselbloem gaat ervan uit dat de houdbaarheid ervan vroeg of laat een probleem zal vormen. Kwijtschelding van schulden wordt uitgesloten. De ministers schetsten wel een kader voor een stapsgewijze aanpak met mogelijke maatregelen “op korte, middellange en lange termijn”. Op hun volgende bijeenkomst op 24 mei staat het dossier opnieuw op de agenda.

Ook op schuldverlichting had het IMF de voorbije maanden fors aangedrongen. Het lijkt er dan ook steeds meer op dat de monetaire instelling uit Washington ook zal meestappen in het derde reddingspakket voor Griekenland. Daarover was de voorbije maanden wat twijfel gerezen, maar een voortzetting van de Griekse reddingsoperatie zonder het IMF “is voor de Eurogroep als geheel niet mogelijk”, zo beklemtoonde Dijsselbloem. “We koesteren de betrokkenheid van het IMF. Het is een sleutelelement voor ons.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten