Tien jaar na Hans Van Themsche: “Gebeurtenissen laten blijvende littekens na”

Bron © BELGA
Antwerpen -

Naar aanleiding van de tiende verjaardag van de schietpartij door Hans Van Themsche in de Antwerpse binnenstad, stelt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) woensdag in een open brief dat de gebeurtenissen van die 11de mei 2006 “blijvende littekens nalaten in onze samenleving”.

De Wever zegt “meer dan ooit” te dromen van een “Antwerpse stadsgemeenschap waarbij iedereen betrokken wordt en die onze culturele, religieuze en andere verschillen overstijgt”, maar belooft tegelijkertijd als burgemeester het gevaar van gewelddadig extremisme te zullen blijven bestrijden.

De gewelddadige dood van de tweejarige peuter Luna en haar oppas Oulematou Niangadou en het ernstig verwonden van de Turkse Songül Koç liet destijds ‘een schokgolf door de stad’ gaan, herinnert De Wever zich.

Tien jaar na Hans Van Themsche: “Gebeurtenissen laten blijvende littekens na”
Oppas Oulematou Niangadou en Luna Foto: REUTERS

“Tragedie die we nooit mogen vergeten”

Tien jaar na Hans Van Themsche: “Gebeurtenissen laten blijvende littekens na”
Hans Van Themsche tijdens de reconstructie van zijn schietpartij Foto: pn

“De waanzin sloeg die dag toe”, zegt hij. “Wie zich overgeeft aan gewelddadig extremisme ziet anderen niet als medemens, zelfs niet als mens. Gewelddadig extremisme rechtvaardigt moord en verheft het zelfs tot een moreel goed. Die perversie is helaas van alle tijden.”

De aanslag van Van Themsche is “een tragedie die we nooit mogen vergeten”, vindt De Wever. “Niet voor de slachtoffers, hun familie en naasten. En ook niet voor ons collectieve geheugen als Antwerpenaars.” De Wever roept tot slot op om “respect te betonen aan elkaar, racisme en geweld te veroordelen en de nadruk te leggen op wat ons verbindt”.

Als herdenking zullen de klokken van de Antwerpse kathedraal woensdag rond 11.30 uur driemaal luiden en zal de beiaard een herdenkingslied spelen (‘Tears in Heaven’ van Eric Clapton). Het gaat om een “ingetogen moment zonder ceremonieel gedeelte”, laat het kabinet van De Wever nog weten.

Door
AANGERADEN