Belgische modescholen verenigen zich tegen terreur

‘Stop terrorising our world’: de slogan die Walter Van Beirendonck introduceerde in zijn najaarscollectie 2015 wordt nu ook de boodschap waaronder de Modeacademies van Antwerpen en Brussel zich verenigen voor de aankondiging van hun modeshows.

In juni houden de modescholen traditioneel een catwalkshow om de afstudeercollecties van hun studenten te presenteren aan het grote publiek. Die shows worden dit jaar aangekondigd met gelijkaardige posters, die tegelijk een statement zijn tegen terreur door het gebruik van een kledingstuk van Walter Van Beirendonck, met de tekst Stop terrorising our world.

‘Fotograaf Pierre Debusschere en Pierre Daras, docent bij La Cambre, contacteerden me kort na de aanslagen in Brussel met de vraag of ze dat specifieke stuk mochten shooten voor de affiche van de eindejaarsshow van La Cambre’, vertelt Van Beirendonck.

‘Omdat ik als hoofd van de modeafdeling toch wel erg gelinkt ben aan Antwerpen, leek het me eerst een beetje vreemd, maar meteen daarna besefte ik de kracht van zo’n statement wanneer beide scholen exact dezelfde boodschap brengen. Het wordt tijd dat we komaf maken met die zogezegde scheiding tussen de Antwerpse en Brusselse mode. Plus, we geven hiermee uiteraard ook een politiek signaal: tegen terrorisme.’

‘Walter en ik hebben nooit persoonlijk geclasht terwijl onze opleidingen toch vaak tegen elkaar uitgespeeld werden, maar we hebben ook nooit samengewerkt. Het is mooi om nu eensgezind en met één duidelijke boodschap naar buiten te komen’, vult Tony Delcampe, hoofd La Cambre, aan.

Op vrijdag 3 en zaterdag 4 juni is La Cambre als eerste aan de beurt, op vrijdag 10 en zaterdag 11 juni stelt de Antwerpse Modeacademie haar eindejaarsdefilé SHOW2016 voor in Park Spoor Noord. Daarnaast presenteren de masterstudenten ook een installatieparcours doorheen Antwerpen waar bezoekers de stukken van dichtbij kunnen bekijken.

Door
Meest recent