Omega Pharma nog eens half miljard dollar minder waard

Perrifo schrijft honderden miljoenen af op het bedrijf dat Marc Coucke heeft opgericht Foto: Photo News

Perrigo geeft toe dat het bijna een half miljard dollar te veel heeft betaald voor de overname van Omega Pharma. Het bedrijf schrijft daarom nog eens 467 miljoen dollar, omgerekend 409 miljoen euro af van de boekwaarde van de onderneming die Marc Coucke heeft opgericht

Dat blijkt uit een toelichting van de kwartaalcijfers van het Perrigo. Mogelijk komen er verdere afwaarderingen, klinkt het. Perrigo betaalde bij de overname zo’n 3,6 miljard euro, inclusief 1,1 miljard euro aan schulden. De deal maakte van Marc Coucke meteen een miljardair.

Het gaat nu vooral om afschrijvingen om de zogenaamde niet-tastbare eigendommen van het bedrijf. Dat heeft dan betrekking op bijvoorbeeld de waarde van de merken van Omega Pharma. Eerder werd hierop al 185 miljoen dollar afgeschreven.

Verlies

Perrigo duikt door de afwaardering in de rode cijfers. In het eerste kwartaal van dit jaar werd een nettoverlies van 133 miljoen dollar opgetekend. In zijn toelichting geeft ceo John Hendrickson expliciet aan dat het de Europese tak is die met problemen kampt, maar dat er ‘hard aan gewerkt wordt’ door de nieuwe bedrijfstop.

Krimp

Perrigo heeft tot dusver nog maar weinig plezier beleefd aan de overname. De forse groei die Omega Pharma maakte tot aan de verkoop, is recentelijk ook omgeslagen in een krimp. Dat lag mee aan de basis van de afschrijvingen. De beurskoers is sinds de overname van Omega Pharma ook met meer dan een derde gedaald.

Coucke zelf werd door de slechte resultaten aan de deur gezet als bestuurder en manager. Daarmee verdween hij van het toneel bij het bedrijf dat hij zelf uit de grond heeft gestampt. Hij blijft wel een van de grootste aandeelhouders van het bedrijf.

Door
AANGERADEN