Legendarische komiek Gaston Berghmans overleden

Bron © belga, eigen berichtgeving

Foto: Photo News

De Antwerpse komiek Gaston Berghmans is zaterdagochtend overleden, bericht zender ATV. Zijn familie bevestigt het overlijden. Berghmans is 90 geworden. Berghmans wordt vrijdag begraven in de Sint-Andrieskerk in Antwerpen.

Vlaams acteur en komiek Gaston Berghmans werd geboren op 11 maart 1926 in Merksem. Zijn naam is onlosmakelijk verbonden met die van Leo Martin, met wie hij samen het bekendste komische duo van Vlaanderen vormde in de 20ste eeuw. Berghmans is op zaterdag 21 mei 2016 overleden. Hij werd 90 jaar.

Lees ook: Bekende Vlamingen en politici nemen afscheid: “Geniale vakidioot, maar een lief mens”

Berghmans treedt al enkele jaren regelmatig op als komiek als hij eind jaren vijftig Leo Martin leert kennen in de Billiard Palace in Antwerpen. Leo speelt er saxofoon en klarinet in het orkest van Willy Rockin en Berghmans moet er de centrale gasten introduceren.

Eind jaren vijftig, begin jaren zestig speelt Berghmans mee in enkele Vlaamse komische films zoals Een zonde waard (1959), Hoe zotter, hoe liever (1960) en De stille genieter (1961). Al deze film worden geregisseerd door Edith Kiel.

Optredens

In de jaren zestig beschikt Martin over een eigen orkest en wordt het eenvoudiger om Berghmans uit te nodigen om sketches te komen spelen. Als een soort voorprogramma voor het muzikale gedeelte voeren Berghmans en Martin af en toe samen sketches op. Met deze optredens wordt de basis gelegd voor wat later “Gaston en Leo” zal worden, maar het duurt nog tot 1972 vooraleer ze definitief als komisch duo op de planken staan.

Ancienne Belgique

Terwijl Martin rondtoert met zijn orkest is Berghmans een graaggeziene gast in het variété. Vooral in de Ancienne Belgique in Antwerpen maakt hij furore met zijn acts. Berghmans en Martin blijven wel contact houden en treden ook regelmatig samen op. In 1972 doekt Martin zijn orkest op en treden hij en Berghmans op als komisch duo, ook op televisie. Hun carrière als “Gaston en Leo” is gelanceerd. Toch stappen ze af en toe nog in een avontuur met andere acteurs. Zo trekken ze midden jaren zeventig met onder meer Tony Bell, Yvonne Verbeeck en Norma Hendy volle zalen met de revue Slisse en Cesar.

Legendarische komiek Gaston Berghmans overleden
Gaston en Leo Foto: rr

Kolderbrigade

Legendarische komiek Gaston Berghmans overleden
De Kolderbrigade Foto: © VRT

In 1980 verschijnen Berghmans en Martin samen met Yvonne Delcour en Romain Deconinck in de komische politiereeks De Kolderbrigade. Vanaf 1981 starten ze met hun beroemde eindejaarsshows op de BRT.

Joske Vermeulen

Verschillende sketches worden klassiekers. Zo wordt die met Joske Vermeulen in 2011 door de luisteraars van Radio 2 verkozen tot de allerbeste, terwijl Berghmans zelf de beste herinneringen heeft aan een sketch waarin drie dames met parkeerproblemen kampen.

Legendarische komiek Gaston Berghmans overleden
Gaston en Leo in De Paniekzaaiers Foto: rr

Tussendoor spelen de twee ook samen in verschillende films: “De boot naar Spanje” (1982), “Zware Jongens” (1984), “Paniekzaaiers” (1986) en “Gaston en Leo in Hong Kong” (1988).

Lees ook. De beste sketches van Gaston Berghmans

Na de oprichting van de commerciële omroep VTM, besluiten Gaston en Leo om de overstap te maken en de BRT achter zich te laten.

Ondanks hun blijvende populariteit krijgen beiden te kampen met gezondheidsproblemen. Berghmans herstelt van darmkanker, maar Leo Martin overlijdt op 18 maart 1993 aan de gevolgen van longkanker. Een half jaar eerder werden ze nog gevierd in de VTM-show “20 jaar Gaston en Leo”.

Legendarische komiek Gaston Berghmans overleden
Foto: BELGA

Na het heengaan van Martin treedt Berghmans nog regelmatig solo op en vormt hij af een toe een komisch duo met Carry Goossens. In 2006 zendt VTM een vijfdelig portret uit van Berghmans, ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag. Nadien verschijnt hij nauwelijks nog op televisie. In 2008 is hij nog te zien in de film Christmas In Paris. Zijn laatste film, ook al omdat zijn gezondheid het naar eigen zeggen niet meer toelaat in een nieuw filmverhaal te stappen.

Standbeeld

In 2006 bekroont koning Albert II hem met de titel Commandeur in de Kroonorde. In 2010 krijgt hij een bronzen standbeeld op het Victor Roosensplein in Merksem.

Gaston Berghmans was getrouwd met Jenny. Samen hebben ze een dochter, Chantal. Nog tot enkele maanden voor zijn dood zorgde zijn vrouw voor hem op hun appartement aan de Bredabaan in Merksem. Daarna verhuisde Berghmans naar een rust- en verzorgingstehuis in Schoten, waar hij op 21 mei 2016 overleed. Hij werd 90 jaar.

Vrijdag begrafenis

Berghmans wordt volgende week vrijdag om 11.30 uur begraven in de Sint-Andrieskerk in Antwerpen. Dat meldt een goede vriend van Berghmans. De uitvaart zal worden voorgegaan door priester Rudi Mannaerts, bekend in het Antwerpse omdat een deel van zijn mis in het Antwerps gebeurt.

Het is nog niet bekend of er een groot scherm wordt geplaatst buiten aan de eerder kleine kerk. Daarover zou zondag meer duidelijkheid moeten komen, aldus nog de vriend.

Teken hier het rouwregister voor Gaston Berghmans.

Door lej, mtm