Amsterdamse rechter moet oordelen over Fortis-schikking

Bron © BELGA

Foto: AFP

De schikking over het Fortis-verleden die verzekeraar Ageas half maart was overeengekomen, wordt vandaag ingediend bij het gerechtshof Amsterdam. Bedoeling is de schikking bindend te verklaren.

Ageas, de opvolger van Fortis, bereikte in maart met Deminor, Stichting FortisEffect, Stichting Investor Claims Against Fortis en De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) een voorstel voor schikking van alle burgerlijke rechtszaken over het voormalige Fortis. Vorige week sloot ook de Brusselse advocaat Laurent Arnauts, die zo’n 1.400 beleggers vertegenwoordigt, zich bij de schikking aan. De verzekeraar betaalt in totaal 1,2 miljard euro aan wie geld verloor bij de ondergang van de bank in 2007 en 2008.

De schikking wordt vandaag ingediend bij het Amsterdams gerechtshof, met als bedoeling de schikking bindend te verklaren overeenkomstig de Nederlandse Wet Collectieve Afwikkeling Massaschade (‘WCAM’). Naar verwachting zal de procedure 12 tot 18 maanden duren.

Fortis kwam in de problemen in 2008 en moest door de overheid gered worden. Achteraf bleek de overname van ABN Amro als een molensteen om de nek van de bank te hangen, en beleggers verweten de bank miscommunicatie over onder meer de kapitaalverhoging nodig voor de hele operatie.

Door
AANGERADEN