Mount Everest: zeker drie doden in drie dagen

Bron © BELGA

Op enkele dagen tijd zijn zeker drie klimmers omgekomen op de Mount Everest. Dat een groot aantal mensen tegelijk de top probeert te halen, maakt de klim volgens experts extra gevaarlijk.

Een Indiase man is overleden toen hij naar beneden werd geleid. Dat gebeurde enkele dagen nadat een Nederlander en een Australische vrouw omkwamen. Beide kampten ze met hoogteziekte.

Twee andere Indiase klimmers zijn nog vermist.

‘De mens ligt aan de basis van deze ramp’, zegt Ang Tshering, van de Nepal Mountaineering Association. ‘Ze was misschien minder erg geweest met een beter management van de teams. De natuur veroorzaakte de laatste twee rampen, maar deze niet.’

In mei hebben meer dan 350 klimmers via Nepalese kant van de berg het dak van de wereld bereikt. Daarvoor moeten ze op grote hoogte wachten op goede weersomstandigheden, en dat leidt tot gevaarlijke bottlenecks.

Volgens experts dragen de nauwe doorgangen en het groot aantal klimmers bij tot de dodelijke incidenten. Zo’n dertig klimmers zijn getroffen door bevriezing of zijn ernstig ziek geworden.

De voorbije twee jaar werd de Nepalese klimroute door tragedies getroffen. In 2014 kamen 16 sherpa’s om in een lawine. Na de zware aardbeving van vorig jaar, waarbij 9.000 mensen omkwamen, raasde een lawine over het basiskamp. Achttien klimmers en sherpa’s kwamen om.

Door
AANGERADEN