"Gaston, je was groot op het podium, maar nog groter als mens"

Foto: *

Antwerpen - In de Sint-Andrieskerk in het centrum van Antwerpen hebben honderden vrienden, familieleden, BV's en ook gewone Antwerpenaren afscheid genomen van Gaston Berghmans. Pastoor Rudi Mannaerts bracht ook een deel van de mis in het Antwerps. Will Tura, Koen Wauters en Sofie zongen op de plechtigheid.

Al uren op voorhand waren fans en sympathisanten van Gaston afgekomen om de plechtigheid bij te wonen of een laatste groet te brengen bij de urne. De afscheidsplechtigheid in de volle kerk werd geleid door priester Rudi Mannaerts. Onder de aanwezigen waren heel wat bekenden, zoals prins Laurent en Antwerps burgemeester Bart De Wever. 

Ook heel wat collega's van Gaston kwamen af, zoals Els Dottermans, Marilou Mermans, Luc Caals, Mike Verdrengh en Bart Verbeeck. Daarnaast waren ook verschillende bv's aanwezig, zoals Jean-Marie Pfaff en Carl Huybrechts. Ook Michel Van den Brande, een persoonlijke vriend van Gaston Berghmans, was aanwezig. Hij maakte een opgemerkte entree in een blitse BMW.

Persoonlijke getuigenissen van Goegebuer en De Wever  

Will Tura opende de mis met een mooie versie van "Ik mis je zo", begeleid door pianist Steve Willaert.

 

Na enkele lezingen nam komiek Steven Goegebeur het woord. "Gaston en Leo kleurden mijn jeugd. Elke keer keek ik naar jou met de familie. En om het met een plaatselijke uitdrukking te zeggen: we hebben scheten gelachen. Gaston, je weet dat ik een grote fan ben van Gaston de komiek, maar nog meer van de mens Gaston. We hadden nog zoveel te vertellen tegen elkaar.

Burgemeester De Wever voelde zich naar eigen zeggen vereerd dat hij in naam van de stad het woord mocht nemen. "Je bent een lieveling van de hele naoorlogse generatie: iedereen zal mooie herinneringen aan jou koesteren", zei hij. "Je begreep dat het volk ook in de taal van het volk cultureel bediend wilde en kon worden. De humor van Gaston en Leo is tijdloos, onschuldig, verwonderlijk en nooit op de kap van iemand anders."

Hij sloot af met een persoonlijke getuigenis. "Je was groot op het podium, maar nog groter als mens. Wat me altijd zal bijblijven zijn je fonkelende ogen en de niet aflatende rust die je uitstraalde." De Wever kondigde ook aan dat Merksem voortaan een Gaston Berghmansdreef zal krijgen.

"Vriend, het ga je goed"

Ook ex-journalist en vriend van de familie Pascal Van Nuffel had enkele woorden voor Gaston. "Twee maanden geleden konden we nog je 90ste verjaardag vieren, wat ben ik blij dat dat nog gelukt is.Gaston, vriend, het ga je goed."

Een van de hoogtepunten was een lied van Koen Wauters met een heel persoonlijke tekst waarin hij hoopt dat Gaston Leo heeft gevonden in de hemel. "Een clown ging heen en laat ons hier nu achter. Gaston is naar de Leo toegegaan, Vlaanderen rouwt, iedereen is verdrietig. Aangedaan."

Antwerpse homilie op applaus onthaald

Dat het afscheid van Berghmans in de Sint-Andrieskerk plaatsvond en bijvoorbeeld niet in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, had vooral te maken met het volkse karakter van de komiek en het feit dat pastoor Rudi Mannaerts erom bekend staat zijn homilie in het Antwerps te houden. Dat laatste was dan ook een van de te verwachten hoogtepunten van de eredienst. "Gaston, ik heb nooit een show van jou gezien, maar ik denk dat jij ook nooit op een zondag hier bent geweest, dus we staan kif kif." En nog: "Dankzij u waren de kinderen op zondagavond braaf en lagen de ouderen plat van het lachen. Een lach verwarmt en maakt een mens. Gaston, gij hebt ons meer mens gemaakt. Mercikes. Je woorden bij je afscheid van het podium blijven nazinderen: Ik zien olle allemoal geire. Adieu! "

Na die Antwerpse homilie begon iedereen in de kerk te klappen. Tijdens de offergang zong Erik Goossens "Smile" in een herwerkte Antwerpse tekst van De Grungblavers.

De uitvaartplechtigheid werd afgesloten met een warm applaus voor Gaston Berghmans.

 

Waarna Sofie het lied "Send in the clowns" mocht zingen.

Indrukwekkend lijstje BV's

De plechtigheid werd bijgewoond door een lange lijst prominenten zoals prins Laurent, een delegatie van het Antwerpse schepencollege, Antwerps gouverneur Cathy Berx, staatssecretaris Philippe De Backer, Merksems districtsvoorzitter Luc Bungeneers en provinciaal gedeputeerden Luk Lemmens en Ludwig Caluwé. Ook voormalige collega's van Berghmans en andere BV's zoals Gene Bervoets, Carry Goossens, Luc Caals, Marilou Mermans, Els Dottermans, "Showbizz Bart" Verbeeck, Jean-Marie Pfaff, Nest Adriaensen van De Strangers, Mike Verdrengh en Carl Huybrechts tekenden present.

Groot scherm

Voor wie niet meer binnen kon, stond buiten een groot scherm opgesteld. Enkele honderden mensen volgden de viering van daaruit. Verschillende media zonden de plechtigheid ook live uit. Zaterdag neemt de familie van Gaston Berghmans aan zee afscheid van hem. Zijn urne wordt in het zeewater neergelaten.

Herlees hier het hele verslag van het afscheid van Gaston Berghmans

 
Door pvdp, tove, thbe
AANGERADEN