Deminor wil schadevergoeding in plaats van staatsgarantie

© put

Voor Deminor toont het negatieve advies van de advocaat-generaal bij het Europees Hof van Justitie opnieuw aan dat een staatsgarantie niet de oplossing zal bieden voor de gedupeerden. Coöperanten kunnen enkel via een schadevergoeding in de hangende rechtszaken nog een vergoeding krijgen, zo pleit het juridisch adviesbureau voor de eigen zaak.

In een reactie stelt Deminor dat de advocaat-generaal ‘brandhout gemaakt heeft’ van de staatsgarantie. ‘We hebben reeds vanaf de eerste dag in onze tussenkomst in het dossier gewaarschuwd dat er een ernstig probleem is met de geldigheid van de staatsgarantie’, verduidelijkt Erik Bomans van Deminor.

Deminor vertegenwoordigt inmiddels zowat 2.200 coöperanten in een zaak voor de Brusselse rechtbank van koophandel waarin het adviesbureau zowel Arco, Arco-topvrouw Francine Swiggers, Belfius als de Belgische staat dagvaardde. Deminor werkt hierbij ook samen met de actiegroep Arcopar Actieteam.

Een minnelijke schikking in een dergelijke procedure moet de oplossing bieden voor de gedupeerden, stelt Deminor. ‘Het is tijd voor alle betrokken partijen om in te zien dat de staatsgarantie ten dode opgeschreven is en dat enkel een schadevergoeding van de Arco-coöperanten nog een mogelijke uitweg aan de coöperanten kan bieden.’ Zo’n schadevergoeding wil Deminor bekomen door aan te tonen dat de coöperanten misleid werden toen ze coöperatieve aandelen kochten.

Bomans zegt tot slot op dat de staat ‘vrij gevaarlijk’ handelt door steeds te reageren dat ze ‘de uitkomst van de zaak eerst wil afwachten’. Hierdoor zijn heel wat mensen passief gebleven en ondernamen ze geen stappen omdat ze hun hoop in de garantie gesteld hadden, aldus Bomans.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten