CD&V: ‘Oplossing mogelijk als iedereen kleine inspanning doet’

Bron © BELGA

Foto: Belga

CD&V houdt vast aan de overlegde oplossing voor de Arco-coöperanten, zoals afgesproken in het regeerakkoord. Liever dat dan nog jarenlang procederen, zegt Kamerfractieleider Servais Verherstraeten.

‘Als iedereen een kleine inspanning doet, is een uitvoerbare en juridisch verdedigbare oplossing zeker mogelijk’, zegt Sevais Verherstraeten (CD&V) over het advies van het Europees Hof van Justitie.

Advocaat-generaal Juliane Kokott sabelde de Belgische staatswaarborg voor de Arco-coöperanten uit 2011 donderdag neer. Het gaat slechts om een advies, maar dat wordt in veruit de meeste gevallen nadien gevolgd door de rechters van het hof.

‘Bang voor juridische processie van Echternach’

CD&V laat zich niet uit haar lood slaan. ‘Binnen de regering zijn afspraken gemaakt’, aldus Verherstraeten. ‘Eerder dan nog jarenlang verder te procederen, pleit ik voor een overlegde oplossing waarbij de Arco-spaarder, die ook een kleine spaarder is, een rechtvaardige vergoeding krijgt.’

CD&V - met tal van historische banden met Arco en het voormalige ACW - wil de coalitiepartners niet opjagen, verzekert Verherstraeten. ‘Ik ben gewoon bang voor een juridische processie van Echternach, want na het Europees Hof volgen nog het Grondwettelijk Hof en de Raad van State. Overleg zal ook de nodige tijd vragen, maar er zijn daarover afspraken gemaakt.’

Verherstraeten is ervan overtuigd dat een oplossing mogelijk zal zijn, indien ‘iedereen een kleine inspanning doet’. Hij wijst er daarbij nog op dat het advies van advocaat-generaal Kokott ook heel wat argumenten bevat “die de deur voor een oplossing openhouden’.

Door
AANGERADEN
Meest recent