Twee Vlaamse studenten geraken op best verborgen plek van Parijs

  • Studenten journalistiek Arnaud De Decker (20, l) en Stijn Van Hove (21) lezen in een Parijse bistro ‘Charlie Hebdo’. Foto’s van op de redactie waren absoluut verboden.
Twee Vlaamse studenten jour­nalistiek slaagden erin om een ­reportage te maken op de nieuwe redactie van Charlie Hebdo. Straffe stoot, want de locatie is compleet anoniem en honderden media­-aanvragen worden door het satireblad geweigerd. “Om op de redactie te geraken, moet je door een bunker”, zeggen Arnaud De Decker en Stijn Van Hove. “Met enorm zware bewaking en vier gepantserde deuren.”

Een anonieme garagepoort. Dat is de toegang tot de nieuwe redactie van Charlie Hebdo, het satireblad dat in januari 2015 het doelwit was van een terreuraanslag. Sinds september worden daar de nieuwe Hebdo’s gemaakt: op een ­uiterst geheime plek in Parijs, waarvan het adres enkel ­mondeling wordt gecommuniceerd. Nog geen enkel Belgisch mediabedrijf geraakte er ­binnen. Twee tweedejaarsstudenten journalistiek wel.

“Het lukte omdat Marika Bret, de personeelsdirecteur op Charlie Hebdo, een vriendin is van mijn familie”, zegt Arnaud De Decker van de Erasmus Hogeschool Brussel. “Eerst dachten we dat het een normale ­reportage zou zijn. Maar de dag vóór ons bezoek belde ze ons: Dít is het adres. Zet het niet op mail, het mag enkel mondeling gecommuniceerd worden. En geef het aan niemand door.

Ondanks alles niet verslagen

“Toen de garagepoort openging, moesten we door een ­lange, grauwe tunnel. Een ­bunker eigenlijk. Met breed­geschouderde bewakers, identiteitscontrole en een scanner. Elke dag moeten de redacteurs van Charlie Hebdo ook langs hier. Het was akelig. ­Verschrikkelijk dat journalisten vandaag in zulke omstandigheden moeten werken. Het is ook een enorme paradox: een blad dat de vrijheid van meningsuiting symboliseert, moet zich zo verstoppen.”

Door Bert Heyvaert
AANGERADEN
Meest recent