Vliegend hert komt opnieuw piepen in Brussel

De kaken dienen om te vechten. Foto: ycs

Watermaal-Bosvoorde / Brussel -

Vliegende herten zijn slechts enkele weken per jaar te zien. Binnenkort is het weer zover. Als het warm wordt, komen ze in actie om zich voort te planten.

Het vliegend hert is de grootste kever van ons land. De grote kaken van de mannetjes dienen om elkaar te bekampen en zo de beste voedselplekken voor de vrouwtjes te veroveren. De eitjes worden afgezet in of nabij ondergronds vermolmd hout, dat zal dienen als voedsel voor de larven.

Het vliegend hert vertoeft graag in open bossen en bosranden, maar kan ook gevonden worden in parken, holle wegen en boomgaarden. Daar leven de larven in omgevallen bomen, stompen en afgestorven wortels. Er zijn ook populaties die overleven in treinbielzen in tuinen. Doordat de vrouwtjes slechts kleine afstanden afleggen, komt deze soort momenteel alleen nog voor op plaatsen waar vroeger voldoende dood hout aanwezig was. Het vliegend hert is zeldzaam geworden in België en Nederland en moet dus beschermd worden.

De grootste concentratie van vliegende herten in Brussel bevindt zich in Watermaal-Bosvoorde, meer bepaald in de wijk Bezemhoek en in het park Tournay-Solvay. Maar ook in het Zoniënwoud kan je deze kever aantreffen.

Door ycs
  • VOOR ABONNEES