Poetstip van de week, met Liesbeth van het Poetsbureau

Met deze schoonmaakmiddelen pas je beter op

© *

Sommige vlekken en vuiligheden vragen om drastische middelen, maar niet alle poetsproducten zijn ongevaarlijk. De schadelijkste producten, nog eens op een rijtje gezet.

  • Ammonia

Ammonia is een verdunde ammoniakoplossing. Het lost vet goed op, maar is schadelijk voor het milieu. Gebruik het sporadisch en alleen in zeer goed geventileerde ruimtes. Draag eventueel een mondmasker: het goedje is bijzonder schadelijk voor de luchtwegen. Bewaar het in elk geval buiten het bereik van kinderen.

  • Brandspiritus

Brandspiritus of spiritus is water met alcohol en allerlei toevoegingen. Je kunt het gebruiken als schoonmaakmiddel, bijvoorbeeld om de ramen te lappen bij koud weer. Er blijft dan wel een blauwe waas op de ramen achter. Spiritus is snel ontvlambaar en dus gevaarlijk.

  • Wasbenzine

Wasbenzine kan gebruikt worden om te ontvetten en schoon te maken omdat het een oplosmiddel is. Je kunt er lijmresten van stickers mee verwijderen of gebruiken om kleding te wassen. Het is weliswaar minder schadelijk dan terpentine, maar je springt er toch best voorzichtig mee om.

  • Glycerine

Water met een scheutje glycerine kun je gebruiken om heel vettige oppervlakken schoon te maken, op voorwaarde dat je naspoelt met soda. Gebruik nooit pure glycerine en laat goed uitdampen voor je het gebruikt.

Meer schoonmaaktips vind je in De Grote Schoonmaak Bijbel, een uitgave van Lannoo en Het Poetsbureau.

Nog een vraag over schoonmaken? Kijk op www.poetsbureau.be/vraag-het-aan-Liesbeth

Aangeboden door onze partners